Prin Ordinul prefectului cu nr. 162 din 9 aprilie 2001 s-a dispus constituirea unei comisii pentru verificarea balantei terenurilor agricole la fostele IAS de pe raza judetului Suceava – SC PRODINCOM SA Suceava, SC POMIFAL SA Falticeni si SC BOGDANIA SA Radauti. Comisia, formata din reprezentanti ai Prefecturii, Directiei Agricole, OCAOTA, Agentia Domeniilor Statului si conducerile celor trei societati, a fost coordonata de Gheorghe Cotin, reprezentantul Prefecturii. Controlul a relevat faptul ca la nivelul celor trei foste IAS din judetul Suceava au fost ocupate abuziv, in ultimii ani, 7.208 hectare apartinand acestor societati, de catre fostii proprietari. In felul acesta, suprafata de teren agricol aferenta celor trei foste IAS-uri a fost diminuata cu aproximativ 60%. Astfel, SC PRODINCOM SA detinea, in 1990, 3.566 hectare de teren agricol, iar la data efectuarii controlului s-a constatat ca 2.114 hectare au fost ocupate abuziv de catre fostii proprietari, in baza Legii 18/91, a Legii 169/1997, respectiv a Legii 10/2000, neexistand nici un protocol de predare-primire intre conducerea societatii si comisiile comunale de aplicare a legilor fondului funciar. La Agentia Domeniilor Statului, PRODINCOM a predat 1.123 de hectare. In acelasi mod a fost ocupata abuziv suprafata de 3.607 hectare de teren apartinand SC BOGDANIA Radauti, care avea, la nivelul anului 1990, 4.543 hectare de teren in administratie. La aceeasi agentie, unitatea radauteana, aflata de altfel in lichidare judiciara, a predat 1.446 de hectare. La SC POMIFAL SA Falticeni, care avea, in 1990, 2.309 hectare, au fost ocupate abuziv 1.487 de hectare de catre fostii proprietari, la Agentia Domeniilor fiind predate 1.067 de hectare.
Subprefectul judetului Suceava, Paul Lesanu, ne-a declarat ca Prefectura a cerut conducerii agentiei trimiterea unei echipe de control pentru verificarea suplimentara a aspectelor constatate.
De mentionat ca o buna parte din terenurile transmise de fostele IAS-uri Agentiei Domeniilor Statului sunt deja ocupate de fostii proprietari, fara a exista protocoale de predare-primire cu comisiile comunale de aplicare a legilor fondului funciar. Responsabili pentru aceasta stare de lucruri sunt conducerile societatilor agricole si comisiile locale de aplicare a legilor fondului funciar.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane