Infiintata in 1999, Agentia Sociala a Studentilor s-a dorit a fi o institutie directionata pe sustinerea studentilor, atat social, cat si economic. Din Raportul de activitate reiese foarte clar acest lucru, numai ca totul s-a redus la -ne propunem- si -vom face-.
Putini studenti cunosc existenta agentiei, iar cei care totusi au auzit de ea nu prea stiu care-i este obiectul activitatii… -Singurele concretizari sunt licitatiile pentru locuri in taberele studentesti, dar si acestea <cu cantec>; anul trecut, unii dintre studentii care contractasera prin ASS locuri in statiunea Costinesti s-au trezit ca, desi li si garantase ca vor locui doar cate doi in camera, mai au inca trei colocatari… Care – si ei isi platisera locurile! Alte probleme s-au ivit la masa, la Cantina-restaurant <Vraja Marii>. Preparatele au fost si insuficiente, si prost gatite; ciorba ti-o puteai pune linistit pe pantaloni, pentru ca nu exista nici un pericol sa-i pateze, la cat era de diluata-, relateaza -beneficiarul unui sejur de neuitat- anul trecut in Costinesti….
Cele mai multe acuze in ceea ce priveste serviciile sunt indreptate catre directorul Dan Lucian, pare-se singurul detinator al puterii in Asociatia Sociala a Studentilor. Desi sustine ca este doar director executiv, -hotararile luandu-le numai Consiliul de Administratie al ASS-, a schimbat – numai in ianuarie! – de doua ori componenta acestuia; o data nestatutar, a doua oara, -din ordinul ministrului educatiei si cercetarii-, dupa cum a motivat el in fata reprezentantilor studentilor. Dar nu exista nici un astfel de ordin al MEC… Si chiar daca ar fi existat, ar fi fost ilegal, deoarece componenta administratiei ASS nu poate fi decisa decat de Consiliul Consultativ al Studentilor, format din reprezentanti ai organizatiilor si asociatiilor studentesti. Si Consiliul Consultativ nu s-a mai intrunit din septembrie 2000…
Cu de la sine putere, Dan Lucian si-a mai permis sa si demita unii membri incomozi, din cauza pozitiilor transante pe care le-au avut fata de practicile neortodoxe ale directorului ASS. O asemenea demitere (nestatutara, prin lipsa cvorumului) este cea a actualului presedinte al ASUB, Gabriel Ispas, din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al ASS. Unul dintre motivele demiterii lui Gabriel Ispas ar putea fi si semnalarea faptului ca nu a existat nici un fel de mediatizare a licitatiei pentru oferte de locuri in taberele de anul trecut. Si totusi, au fost prezenti ofertanti, castigand cu totii dreptul (!!!) de a organiza tabere studentesti…
Paul Bordas, referent la Casa de cultura a studentilor din Bucuresti si coordonator de programe, afirma ca printre multe alte acte de neinteles ale conducerii ASS a fost si -insistenta- acesteia de a organiza manifestarile studentesti estivale numai si numai in statiunea Costinesti, desi multi studenti prefera muntele sau raman acasa pe perioada verii, stiut fiind cat de mari vor fi preturile anul acesta pe Litoral.
Avand in subordine si casele de cultura studentesti (in numar de 14) din teritoriu, ASS ar putea foarte bine sa organizeze spectacole si concerte in orasele mari din tara, la preturi mai mici decat pe Litoral. Aceste probleme – dar si altele – au fost aduse la cunostinta Ministerului Educatiei si Cercetarii atat de catre ASUB, cat si de catre Asociatia -Universitari pentru Universitate-, o alta mare asociatie studenteasca din Universitatea Bucuresti. Dar raspunsul ministerului intarzie…
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane