Ministerul Economiei a semnat marți un protocol cu sindicatele minerilor din Compania Națională a Huilei Petroșani privind plata celei de-a treia tranșe din salariile compensatorii ale angajaților disponibilizați în 2011.
„Au fost soluționate probleme legate de plata celei de-a treia tranșe din salariile compensatorii aferente personalului disponibilizat in anul 2011, de acoperire a deficitului de personal generat de pensionările care vor avea loc la CNH în cursul anului 2012 și a fost creat cadrul necesar pentru reașezarea prețului de livrare al huilei, în relație cu costurile de producție fundamentate la nivelul companiei“, precizează Ministerului Economiei.
CNH este furnizorul de huilă către termocentralele Mintia și Paroșeni, unități care asigură aproape 6% din consumul național de energie electrică. CNH a sistat luni livrările de cărbune, susținând că prețul plătit de cele două termocentrale este prea mic, motiv pentru care CNH nu mai poate susține plata salariilor celor 8.800 de angajați.
Protocolul semnat la încheierea negocierilor asigură aprovizionarea fără sincope cu huilă din producția internă a termocentralelor care funcționează la capacitate maximă pentru a acoperi consumul de energie electrică la nivel național, a mai precizat ministerul.
Termocentralele Mintia și Paroșeni și minele profitabile ale CNH vot fi comasate într-o nouă societate, denumită Complexul Energetic Hunedoara.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern față de Fondul Monetar Internațional, noua societate va fi privatizată în acest an.
CNH are datorii către bugetul de stat de peste patru miliarde de lei.
În decembrie, câteva zeci de mineri au protestat la poarta CNH, nemulțumiți că în luna noiembrie nu și-au primit banii pe cea de-a doua tranșă de disponibilizare și nici plățile compensatorii, fiind vorba de minimum 7.000 de lei de persoană. ?ê?£ase foști angajați ai CNH, între care și o femeie, au intrat în greva foamei, dar care au renunțat la această formă de protest după ce, în 6 decembrie, Guvernul a aprobat ajutoare de urgență de circa 8 milioane de lei pentru familiile minerilor disponibilizați.
Mihaela Iamadei