Conducerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in frunte cu ministrul Petre Daea, risca sa compromita productia de zahar pentru anul viitor a Romaniei si, totodata, sa puna pe butuci putinele fabrici de profil din tara. Aceasta performanta este pe cale de a fi omologata datorita faptului ca ministrul de resort intarzie alocarea cotelor de productie pentru fiecare producator.
In ultimii 14 ani, productia romaneasca a scazut dramatic, de la 500.000 tone de zahar din sfecla la numai 30.000-40.000 tone preconizate pentru acest an. Potrivit presedintelui Organizatiei Interprofesionale Nationale a Zaharului din Romania, Emilian Dobrescu, in ultimele cateva luni, pretul zaharului alb pe piata a crescut cu circa 10%-15%, ajungand la aproximativ 14.500 lei/kg vrac, in saci de 50 kg, la poarta fabricii, dar fara TVA.
-Cresterea de pret ajuta industria producatoare-
Principala cauza a majorarii pretului consta in cresterea cotatiilor zaharului alb la Bursa din New York. De asemenea, majorarea se datoreaza si cresterii pretului petrolului, cat si a boom-ului importurilor din China.
-Chiar daca pare nepopulist, aceasta crestere de pret ajuta foarte mult industria prelucratoare de zahar din sfecla si pe cultivatorii de sfecla, care au mari sanse sa obtina, in sfarsit, rezultate pozitive, dupa ani de pierderi continue. Chiar in conditiile aparitiei zaharului din sfecla autohtona, dupa o recolta foarte buna, evolutia preturilor va continua, indeosebi pe baza cresterii costurilor cu energia electrica, gazului metan, cocsului si transportului intern. Exista semne ca pretul va ajunge la peste 15.500-16.000 lei/kg, la sfarsitul anului -, a subliniat Emilian Dobrescu.
In urma finalizarii negocierilor cu Uniunea Europeana privind capitolul agricultura, cota de productie pentru Romania a fost stabilita la aproximativ 440.000 tone de zahar, aproape de consumul total actual, ce este estimat la circa 500.000 tone. Din aceasta cota, doar 109.000 tone este zahar obtinut prin procesarea sfeclei autohtone, restul fiind zahar din trestie de zahar importata. -Aceste cantitati reprezinta nivelurile maxime admise spre a fi procesate si livrate in piata comuna a zaharului, dupa aderarea Romaniei la UE. Nu va fi o misiune usoara triplarea actualei productii in doar doi ani, cat ne mai desparte de data aderarii-, a precizat presedintele Emilian Dobrescu.
Prima etapa in solutionarea acestei probleme o constituie alocarea cotei de productie intre fabricile de zahar din Romania – un proces cu un impact important asupra industriei romanesti a zaharului si, in ciuda presiunii exercitate de Patronatul Zaharului, Ministerul Agriculturii inca nu a luat o hotarare in acest sens.
Staff-ul ministrului este preocupat de… campania electorala
Atat ministrul Petre Daea, cat si secretarul de stat Valeriu Steriu au promis ca vor emite in timp util ordinul privind principiile de alocare a cotelor, astfel incat procesatorii de zahar sa-si poata realiza planurile de afaceri pentru urmatorii ani. Dar, din pacate, drumul de la vorbe la fapte este destul de lung, si ministerul de resort nu a emis inca un asemenea ordin. Mai mult, trebuie precizat ca atat ministrul Daea, cat si secretarul de stat Steriu sunt in campanie electorala, intrucat ambii sunt pe locurile eligile ale PSD pentru un fotoliu de parlamentar. In plus, trebuie subliniat ca responsabilul direct pentru stabilirea si alocarea cotelor de productie este sotia liderului PSD Octav Cozmanca. Dar nici unul dintre cei trei artizani ai acestei situatii nu si-a facut temele pentru deblocarea situatiei.
Insa Biroul de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale ne-a comunicat ca situatia productiei de sfecla de zahar este reglementata prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 625/2004.
Pe aceeasi lungime de unda cu ministerul pare sa fie si presedintele Patronatului Zaharului din Romania, Ion Armeneanu, care subliniaza ca alocarea cotelor de productie nu reprezinta o problema, dar -dorim ca acestea sa fie distribuite pe zonele reale de productie-.
Dar, in opinia presedintelui Emilian Dobrescu, -cota de productie este limitata, iar fiecare producator doreste sa-si creasca, intr-un fel sau altul, cota de piata, astfel incat exista intentii si actiuni menite a influenta alocarea acestora-.
Semne de intrabare si de ingrijorare
Trebuie precizat ca alocarea este efectuata de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin Departamentul pentru Reglementare si Implementare, iar Patronatul Zaharului a propus inca din luna iulie 2004 regulile de alocare a contingentului, bazate pe reglementarile si experienta UE, cu o abordare echitabila fata de toti actorii de pe piata, dar pana in prezent acest demers nu a avut inca o finalitate.
Desigur ca aceasta intarziere ridica anumite semne de intrebare si, totodata, de ingrijorare in randul celor din industria zaharului.
-Nu doresc sa mentionez nume, dar exista anumiti actori noi si vechi care incearca sa-si -imbunatateasca> pozitia prin obtinerea nemeritata a unei cote mai mari, sprijinita prin activitati de lobby puternice. Sper ca oficialii nostri sa reziste tuturor influentelor si sa rezolve aceasta chestiune importanta intr-o maniera corecta- a precizat Emilian Dobrescu.
Contingentul este limitat, astfel ca orice -cadou- oferit intr-o parte va constitui o pierdere pentru ceilalti – avand in vedere ca sunt implicate societati europene importante (cum ar fi AGRANA, Pfeifer&Langen Germania, Marquenterre Franta), orice abatere de la regulile echitabile va duce la proteste internationale de amploare. Nu cred ca Romania are nevoie de asemenea probleme in actuala conjunctura, daca dorim sa aderam la UE in 2007.