Dupa cum a afirmat, ieri, ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin introducerea noii metodologii de evaluare a manualelor de gimnaziu, s-a facut o importanta economie de fonduri: -In urma acestui nou mecanism – atat in ceea ce priveste evaluarea, cat si modalitatea in care a fost gandita intreaga procedura -, am reusit sa economisim un milion de dolari. Licitatia costa – in forma initiala – aproximativ 50 miliarde de lei. Dar, aplicand noile criterii de selectie a manualelor, am reusit sa diminuam pretul acestor manuale cu aproximativ 65%, costul total al licitatiei fiind – in momentul de fata – de doar 17 miliarde de lei-.
Suma astfel economisita a fost inclusa la capitolul -Cheltuieli materiale-, banii respectivi urmand a fi folositi la reabilitarea unor institutii de invatamant si readucerea lor la standarde normale.
Ministrul educatiei si cercetarii doreste sa generalizeze noul sistem de evaluare a manualelor; -incurajati de prima etapa a acestei proceduri de evaluare si productie a manualelor, regandim contractele de tiparire, concomitent cu o renegociere a acestora, pentru ca economia respectiva ne-a demonstrat ca se poate o mai buna gospodarire a fondurilor MEC, gasind astfel fonduri si pentru alte probleme materiale, care mai persista inca in actualul sistem de invatamant-, a precizat ministrul educatiei.
In ce priveste manualele de liceu, evaluarea acestora este in plina desfasurare. Cat de curand, urmeaza sa fie puse la dispozitia publicului si listele cu punctajul obtinut de toate manualele atat castigatoare, cat si necastigatoare.
Interpelat in legatura cu reactiile negative, manifestate de editurile particulare de manuale scolare, ministrul educatiei a raspuns ca nu-i este indiferenta supararea pe care a starnit-o in randurile editorilor de carte scolare, dar -interesul invatamantului este pe primul loc pentru minister-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane