Ministerul Educatiei si Cercetarii, sub coordonarea secretarului de stat pentru invatamant preuniversitar, Constantin Corega, va continua, in perioada 10 ianuarie – 20 iunie 2003, actiunea declansata in decembrie 2002, prin care este analizat modul in care inspectoratele scolare judetene si conducerile unitatilor de invatamant actioneaza privind dezvoltarea si perfectionarea sistemului de invatamant din Romania. In acelasi timp, in conformitate cu prevederile Ordinul MEC 3370/2.03.2001 va fi evaluata activitatea inspectorilor scolari generali si a inspectorilor scolari generali adjuncti de la ISJ controlate.
Totodata, vor fi verificate stadiul implementarii si aplicarii strategiei de dezvoltare a invatamantului in teritoriu, modul in care inspectoratele solutioneaza problemele de continut ale reformei invatamantului, promovarea politicii educationale in profil teritorial si implicarea partenerilor strategici prin asumarea de catre acestia a programelor nationale de dezvoltare a sistemului educational si de formare profesionala in intervalul 2001-2004.
De asemenea, vor fi controlate modul in care inspectoratele scolare si ISMB respecta regulamentele, metodologiile si ordinele de ministru in cadrul activitatilor pe care le organizeaza si desfasoara, legalitatea si calitatea documentelor de planificare si organizare a activitatii ISJ, efectele actiunilor conducerii inspectoratelor scolare, al inspectorilor si compartimentelor de specialitate, asupra bunei functionari a unitatilor subordonate si al rezultatelor obtinute de elevi in procesul instructiv educativ.
Pe domenii de activitate, obiectivele actiunii intreprinse de MEC vizeaza:
– organizarea si functionarea retelei de invatamant preuniversitar si realizarea inspectiei scolare (exercitarea functiilor manageriale si activitatea de inspectie scolara).
– activitatea de selectie, evidenta, mobilitate si promovare a personalului didactic.
– reteaua si planul de scolarizare.
– organizarea si indrumarea activitatii de perfectionare a personalului didactic, de participare la examenele de definitivat, grad si titularizare.
– organizarea examenelor de absolvire si admitere a elevilor in unitatile de invatamant, precum si a concursurilor scolare.
– activitatea educativa scolara si extrascolara, proiecte educationale, activitatea de consiliere.
– normarea, salarizarea si stimularea personalului didactic si didactic auxiliar.
– finantarea si asigurarea bazei materiale a unitatilor de invatamant.
– relatiile comunitare si de parteneriat local, precum si rezolvarea sesizarilor si petitiilor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane