Guvernul este pe ultimii metri in cursa pentru aplicarea unui acord cu Banca Mondiala, privitor la Programul de reabilitare a scolilor. Termenul-limita este de 28 februarie 2002, data dupa care nu vor mai putea fi demarate proiecte in cadrul acestui program.
Practic, maine trebuie sa existe o hotarare de Guvern prin care Ministerul Educatiei si Cercetarii este de acord cu modificarea in structura a sumelor alocate prin credite externe si – implicit – cu redirectionarea a 327,7 miliarde de lei din bugetul propriu. La aceasta situatie extrema s-a ajuns prin intarzierea cu care a aparut hotararea de Guvern de prelungire a Acordului de Imprumut 3724-RO cu Banca Mondiala, in 27 noiembrie 2001. La acea data, bugetul de stat era deja aprobat, insa fara sa cuprinda intrarile de credite externe aferente proiectului respectiv…
Chiar in criza de timp, in sedinta de Guvern din data de 20 februarie nu s-a discutat nimic despre respectivul credit extern… Oficialii din MEC au motivat aceasta amanare prin lipsa detaliilor privind destinatia banilor respectivi. Dar, pe de alta parte, surse din ministerul in cauza ne-au precizat ca a fost necesara aceasta amanare, din cauza crizei existente in sistem, criza generata de nealocarea tichetelor de masa pentru cadrele didactice.
Unul dintre acordurile cu Banca Mondiala, privitor la reabilitarea scolilor din Romania, se afla pe ultimii metri. -Linia de sosire- este trasa in dreptul datei de 28 februarie, dupa care o lipsa a directionarii acestor fonduri poate duce la pierderea lor. S-a ajuns intr-o situatie-limita pentru ca fondurile provenite din credite externe n-au apucat sa fie prinse in bugetul de stat pe 2002… Rapiditatea Guvernului in elaborarea bugetului a luat pe nepregatite Ministerul Educatiei, care e nevoit sa umble la capitalul de investitii, ca sa beneficieze de creditul Bancii Mondiale. Creditul BM vine doar in conditiile in care si MEC sustine financiar o parte din investitie.
Acordul de imprumut 3724-RO pentru aplicarea proiectului de reforma a fost parafat in octombrie 1994, semnatarii sai fiind Banca Mondiala – finantator, Guvernul Romaniei – garant si cofinantator, si Ministerul Educatiei si Cercetarii – beneficiar.
Chiar daca aceste fonduri par ca fiind suplimentare, ele nu pot avea alta destinatie – cum ar fi tichetele de masa pentru cadrele didactice – pentru simplul fapt ca sunt din credite rambursabile, atent urmarite de catre organismele internationale care le acorda…
MEC trebuie -sa puna la bataie- peste 300 de miliarde
Pentru a beneficia de creditele externe cuprinse in proiectul de reforma a invatamantului preuniversitar finantat de Banca Mondiala si de Guvernul Romaniei, MEC propune modificarea bugetului sau – la capitolul -intrari de credite externe- – cu suma de 327,7 miliarde de lei. Totodata, -pentru buna functionare a Programului de Reabilitare a Scolilor, in conformitate cu prevederile Acordului de imprumut, este necesara corelarea categoriilor de cheltuieli din Acordul de imprumut, cu clasificatia bugetara-, se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare prin care MEC spera ca Guvernul sa aprobe schimbarea destinatiei unor fonduri. Din suma de 327,7 miliarde de lei, 556 de milioane reprezinta cheltuieli de personal, 167 de miliarde – cheltuieli pentru materiale si servicii, si 160 de miliarde – cheltuieli de capital.
In fapt, respectiva hotarare presupune aprobarea Guvernului ca MEC sa disponibilizeze suma respectiva din cheltuielile de investitii prevazute pentru acest an. -Noi am identificat de unde putem disponibiliza sume care oricum nu se cheltuiesc pana mai tarziu si din care asiguram programul acesta care se finalizeaza acum, dupa care, evident ca gasim la rectificare solutii pentru locurile in care am diminuat investitiile. Este o modificare pentru a asigura programul, in acest moment!-, ne-a precizat directorul general al Directiei buget-finante din cadrul MEC, Mihai Paunica.
Dar asta inseamna o diminuare a celorlalte investitii, pana la rectificarea de buget. Din punctul de vedere al existentei unei rectificari – chiar daca anul trecut nu a fost pe masura solicitarii MEC -, Paunica este optimist: -Intotdeauna intre dorinta si putinta exista un optim. Si, anul trecut, acel optim noi l-am primit-. Practic, MEC are nevoie de aprobare pentru o suplimentare de credite externe in valoare de 238,6 miliarde, restul fiind deja identificat..
Pe ce se cheltuiesc banii?
Pentru cheltuielile materiale si servicii sunt necesare 235,8 miliarde, la care se adauga 2,7 miliarde reprezentand cheltuielile de personal. Pana la suma totala de 327,7 miliarde mai exista o serie de cheltuieli. Pentru deplasari interne se solicita 2,16 miliarde, necesare organizarii de traininguri in tara si in strainatate pentru coordonatorii judeteni de proiect. Suma de 2,16 miliarde este eligibila in proportie de 100% din imprumutul Bancii Internationale de Reconstructie si Dezvoltare. Cheltuielile de intretinere si gospodarire se ridica la 658 de milioane si se refera la furnituri de birou, convorbiri telefonice, dar si la alte materiale necesare implementarii proiectului; audit, contractul pentru furnizare de personal si alte servicii de consultanta necesare pentru implementarea proiectului. Materialele si prestarile de servicii cu caracter functional se ridica la 1,7 miliarde de lei. Obiectele de inventar de mica valoare costa 63 de miliarde si cuprind mobilierul scolar pentru toate scolile reabilitate, cheltuiala eligibila in proportie de 74% din imprumutul BIRD. Termenul de finalizare a acestei parti din acord este in septembrie acest an, luna in care toate scolile cuprinse in Programul de reabilitare vor trebui sa dispuna de mobilier scolar nou.
Banca Mondiala nu concepe un alt termen
Reprezentantul Bancii Mondiale, directorul Directiei proiecte de reforma, Eugen Palade, ne-a precizat ca ar fi o mare problema daca proiectul de hotarare n-ar trece de sedinta de Guvern de joi, dar -avem toate asigurarile necesare, de la toti cei implicati, ca nu se va depasi data-limita de 28 februarie a.c. Este o problema interna a MEC, in fapt – o realocare de fonduri intre diverse proiecte. Bugetul, per total, este acelasi, numai ca este redistribuit intre proiecte si capitole de cheltuieli-.
Initial, acestui proiect nu i s-a dat un buget clar, defalcat, din cauza ca nu exista inca actul normativ pentru prelungirea sa.