Home Social Ministerul Muncii -chiureteaza- indemnizatiile de maternitate

Ministerul Muncii -chiureteaza- indemnizatiile de maternitate

DISTRIBUIŢI

– Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale, asigurarea suplimentara de maternitate va fi drastic diminuata

– Pentru anul in curs, plafonul veniturilor suplimentare al concediului de maternitate nu va depasi 3,5 milioane de lei

– Agricultorii vor fi scosi de pe lista asiguratilor obligatoriu, din cauza ca nu respecta prevederile contractuale cu CNAS

– In aceeasi situatie vor fi si persoanele care, exclusiv pe baza de conventii civile de prestari servicii, realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin trei salarii medii pe economie

– Baza de calcul a platii salariilor compensatorii se va modifica in sens negativ, pentru ca nu vor mai fi luate in calcul sporurile specifice, cuantumul acestei plati devenind mult mai mic decat pana in prezent

Viitoarele mame care si-ar fi dorit sa beneficieze de un venit suplimentar pe perioada concediului de maternitate s-ar putea sa nu mai aiba aceasta sansa, din cauza ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale incearca sa le anuleze posibilitatea de asigurare facultativa.

Printr-un proiect de ordonanta de urgenta, MMSS doreste sa modifice Legea 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, pe considerentul ca -eliminarea posibilitatilor de suplimentare a veniturilor asigurate, prin contracte de asigurare, va conduce la insanatosirea sistemului public de pensii-, dupa cum se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

Motivul invocat de oficialii MMSS este ca respectivele contracte de asigurare suplimentara contra riscului de incapacitate de munca au fost utilizate -de multe ori in scopuri scopulative, urmarindu-se obtinerea unor beneficii maxime cu perioade de contributii minime, cea mai generoasa fiind indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani, respectiv trei ani – in cazul copilului cu handicap-.

Totodata, MMSS sustine adoptarea rapida a acestei ordonante si prin faptul ca -aceste tendinte pot influenta si zona asigurarilor obligatorii, in sensul identificarii unor supape de eludare a legii-.

Dupa datele centralizate la Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale, in momentul de fata exista in jur de 1.600 de situatii de plata efectiva a acestei indemnizatii marite -artificial-, in timp ce -in asteptare- sunt aproximativ 50.000 de viitoare mame, cu contractele deja incheiate.

Maximum 100 de euro lunar…

Potrivit proiectului de ordonanta, persoana asigurata va trebui sa dovedeasca, in cazul indemnizatiei pentru cresterea copilului, un stagiu de cotizare anterior nasterii de cel putin noua luni din ultimele 12 luni, fata de cel putin sase luni, cat se specifica in Legea 19/2000, in momentul de fata.

Dar atat perioada cotizarii, cat si dimensiunile acesteia nu vor mai conta, pentru ca MMSS doreste sa instituie un cuantum fix, care va fi stabilit anual, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru anul in curs, CNPAS propune un cuantum de doar 3,5 milioane de lei…

CNPAS motiveaza reglementarea acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului in cuantum fix, stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru a se asigura o protectie de baza persoanelor asigurate.

In cazul indemnizatiei de maternitate, cuantumul acesteia rezulta din baza de calcul si nu poate fi plafonata, pentru ca este in conformitate cu prevederile Conventiei Organizatiei Internationale a Muncii, ratificata de Romania prin Legea 452/2002.

Agricultorii si prestatorii de servicii pot ramane fara pensie

Nici contribuabilii din agricultura nu sunt scutiti de -surprize- din partea CNAS. Gradul foarte scazut de conformitate cu legea al acestei categorii, precum si dificultatile reale privind stabilirea venitului brut realizat pe un an calendaristic sunt argumente serioase pentru ca CNAS sa solicite scoaterea din sfera asigurarii obligatorii a persoanelor care desfasoara activitati agricole.

Practic, din articolul 5 al Legii 19/2000 va fi eliminata categoria sociala de -proprietari si/sau arendasi de suprafete agricole sau forestiere-, persoane mentionate la punctul f) al articolului mentionat, ca fiind asigurate obligatoriu in sistemul public, prin efectul legii.

Totodata, vor fi eliminate de pe lista obligatorie a sistemului public si persoanele care, exclusiv pe baza de conventii civile de prestari servicii, realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin trei salarii medii pe economie.

Persoanele care nu sunt asigurate in alte sisteme de asigurari sociale neintegrate in sistemul public se vor putea asigura la cerere, in conditiile Legii 19/2000, cu respectarea prevederilor acesteia.

In schimb, persoanele care desfasoara activitati civile pe baza de conventii civile de prestari servicii nu vor mai fi obligate sa declare angajatorului, pe proprie raspundere, daca sunt incadrate cu contract individual de munca la alt angajator.

Baza lunara de calcul va fi majorata

Potrivit proiectului de ordonanta, articolul 23 punctul (3) stipuleaza ca baza lunara de calcul nu va putea depasi plafonul a cinci salarii medii brute, in timp ce in Legea 19/2000, aceasta era plafonata la trei salarii brute.

In cazul asiguratilor la CNPAS, baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale o constituie: a) salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca sau veniturile brute de natura drepturilor salariale realizate lunar; b) venitul lunar asigurat, prevazut in declaratia sau contractul de asigurare, care nu poate fi mai mic de 1/4 din salariul mediu brut.

Se va schimba si modul de calcul al platilor compensatorii. Astfel, in cazul contributiei de asigurari sociale pentru persoanele care beneficiaza de plati compensatorii se suporta de bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale, stagiul corespunzator se determina prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului intre cota de contributie individuala de asigurari sociale si cota de contributie de asigurari sociale aprobata pentru locurile de munca in conditii normale.

Astfel, nu vor mai fi luate in considerare sporurile specifice, diminuandu-se cuantumul platilor compensatorii. Si cum majoritatea celor care inca mai beneficiaza de aceste plati si-au desfasurat activitatea in conditii deosebite de munca (mineri, siderurgisti), se intelege ca nu vor fi prea multumiti de masura respectiva, care in esenta ei este dreapta, pentru ca pe perioada efectuarii platilor compensatorii, acestia nu isi mai desfasoara activitatatea in conditii deosebite de munca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.