Asistenta sociala in Romania s-a dezvoltat mai ales ca forma, fondul ramanand – chiar si dupa 10 ani – deficitar. Se simtea necesitatea unei legi a sistemului national de asistenta sociala, dar varianta propusa de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale ridica destule intrebari. Expunerea de motive a proiectului de lege privind sistemul national de asistenta sociala precizeaza ca -un procentaj substantial al populatiei (probabil de aproximativ 10%) traieste nu in saracie pur si simplu, ci intr-o situatie de saracie extrema. De altfel, marea masa a populatiei se confrunta cu diverse niveluri de saracie-.
Culisele financiare ale centralizarii
Dupa *89 a aparut si cadrul legal pentru sustinerea prin subventii – de la bugetul de stat sau de la bugetele locale – a unor programe de servicii sociale, puse in practica de asociatii si fundatii. Insa MMSS considera ca, in prezent, -existenta unui numar mare de institutii cu atributii in domeniul asistentei sociale duce la ingreunarea realizarii unei strategii globale, precum si la dispersia resurselor financiare alocate acestui sector-.
Printre categoriile defavorizate avute in vedere de MMSS se afla si copiii strazii, copiii abandonati, persoanele cu handicap. Or, exista deja institutii centrale care se ocupa de problematica acestora; de exemplu, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA), destul de bine vazuta in exterior, datorita metodologiei pe care o aplica. Ce interes ar putea avea MMSS in preluarea activitatii ANPCA? Este simplu de demonstrat: articolul 53 al viitoarei legi arata foarte clar: -(1) Asistenta sociala se finanteaza, in principal, din fonduri alocate de la bugetul de stat si bugetele locale. (2) La finantarea asistentei sociale sunt utilizate sume provenite din fonduri bugetare si extrabugetare, din donatii, sponsorizari sau alte contributii din partea unor persoane fizice sau juridice, din tara si strainatate, din contributia platita de catre persoanele beneficiare de servicii sociale, precum si din alte surse, cu respectarea legislatiei in domeniu-. ANPCA beneficiaza, in momentul de fata, de fonduri si programe in valoare de cateva zeci de milioane de euro. Care ar trece in grija MMSS…
Proiectul controlului total
Unul dintre obiectivele declarate ale acestui proiect de lege este – citam – -definirea rolului Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale drept autoritate guvernamentala responsabila cu administrarea sistemului national de asistenta sociala si elaborarea politicilor in domeniu-. Justificarea se afla tot in expunerea de motive a proiectului, printre care se numara -evidenta statistica imposibil de realizat, deoarece sistemul informational este segmentat, neexistand posibilitatea de a grupa ansamblul de date referitoare la beneficiari, in vederea definirii nevoilor si elaborarii politicilor sociale-. Si inca un… motiv: -Practicile diferite de codificare a dosarelor si ambiguitatea acestora conduc la cresterea numarului cazurilor de frauda-. Grele acuzatii… Oare cine sunt cei vizati?
Iata si o opinie bizara: -existenta unui numar mare de institutii cu atributii in domeniul asistentei sociale duce la ingreunarea realizarii unei strategii globale, precum si la dispersia resurselor financiare alocate acestui sector-. Este vorba oare de institutiile particulare de caritate care beneficiaza de finantare directa din interior sau exterior? Fondurile primite de ele trebuie -filtrate- de MMSS?
Cine face tot ia tot…
Articolul 36 indica limpede ca -Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale este autoritatea care elaboreaza politica de asistenta sociala, stabileste strategiile de dezvoltare in domeniu si promoveaza drepturile familiei, copilului, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap si oricarei alte persoane aflate in nevoie-. Dar pentru multe dintre categoriile sociale enumerate exista deja strategii si metodologii la nivel national, elaborate de autoritati si secretariate ale Guvernului!
MMSS isi asuma, prin articolul 37, si -elaborarea metodologiei de acreditare a institutiilor de asistenta sociala, publice si private, precum si a organizatiilor neguvernamentale care activeaza in domeniu, organizeaza procesul de acreditare, precum si evaluarea continua a acestora-.
Totodata, MMSS -subventioneaza si controleaza activitatea asociatiilor si fundatiilor in vederea respectarii drepturilor sociale ale persoanelor aflate in situatie de nevoie-. Controlul respectiv ar fi un castig, prin micsorarea numarului de autoturisme care intra in tara pe numele unor -fundatii- ce nu pot face dovada unei alte activitati. Dar oare cum vor privi acest control institutiile straine cu traditie in asistenta sociala internationala si care functioneaza peste tot in lume necontrolate, prin imensa credibilitate pe care o au?
Pe langa fonduri si metodologie, MMSS vrea si -drept de administrare asupra bunurilor mobile si imobile, proprietate publica sau privata a statului, dobandite din activitati proprii, donatii sau din alte surse-.
Proiectul de lege se termina -in forta-, cu punctul (2) al articolului 72: -Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va prelua esalonat administrarea si gestionarea fondurilor destinate asistentei sociale-.