Comisia Ministerului Sanatatii care a facut verificari la Spitalul Judetean din Galati unde a fost depistat un focar de infectie intraspitalicesca, iar trei pacienti au fost contaminati cu acinetobacter, doi dintre ei murind, a descoperit o serie de nereguli, existand suspiciunea ca infectia a aparut in Sectia Anestezie Terapie Intensiva (ATI), anunta Mediafax.
Seful Directiei Judetene de Sanatate Publica Galati, Valentin Boldea, a declarat, ieri, ca membrii comisiei care a facut verificari la Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Andrei" Galati au descoperit o serie de nereguli. Potrivit directorului DSP Galati, Valentin Boldea, comisia a constatat ca in Sectia Anestezie Terapie Intensiva perfuzoarele erau depozitate pe jos, neexistand locuri speciale de depozitare, iar traficul este prea mare in spital, acest lucru fiind generat de faptul ca ambulatoriul se afla acum in reparatii.
Valentin Boldea a precizat ca s-au luat probe si din Sectia ATI, existand suspiciunea ca infectia a aparut in aceasta sectie, si nu in Sectia de Neurochirurgie, asa cum s-a crezut initial: "Este posibil ca sursa infectiei sa nu fi fost Neurochirurgia si sa fi pornit de la ATI. Doi dintre pacienti nici nu au mai ajuns in Neurochirugie, ei au stat numai la terapie intensiva, infectia aparand la 10 – 14 zile de la momentul operatiei".
Rezultatele finale ale comisiei de ancheta a Ministerului Sanatatii sunt asteptate la inceputul saptamanii viitoare.
La Spitalul Judetean Galati exista un focar de infectie nosocomiala (infectie intraspitaliceasca – n.red.), trei pacienti internati in Sectia de Neurochirurgie fiind contaminati cu aceasta bacterie. Doi dintre pacienti au murit, iar al treilea, un barbat de 58 de ani, s-a aflat in stare grava. Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a cerut, marti, declansarea unei anchete suplimentare la Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Andrei" din Galati, dupa aparitia acestui focar de infectii nosocomiale, iar o echipa de control a ministerului a plecat la Galati.
Conducerea Spitalului Judetean Galati a sustinut ca infectia "nu a fost determinanta" in cazul celor doi pacienti care au murit si ca starea de coma in care se aflau "ar fi dus oricum la deces": "Infectia nu a fost esentiala, determinanta, starea comatoasa a celor doi pacienti ducea oricum la deces", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul medical al Spitalului Judetean Galati, Dorel Firescu.El a sustinut ca neurochirurgii au facut "acte de eroism" in cazul acestor pacienti, care la internare "nu aveau nicio sansa". De asemenea, Firescu a spus ca cei trei pacienti au fost monitorazti tot timpul si s-au aflat sub tratament cu antibiotice.
Teodora Kim