-M-am hotarat sa-i supar din nou pe cei pe care i-am deranjat deja, si anume pe directorii de spitale. Din 18 octombrie, spitalele isi achizitioneaza medicamentele si materialele sanitare numai pe Internet. Nici o unitate sanitara nu mai poate achizitiona vreun produs altfel decat prin licitatie electronica, operatiunea – pana la adjudecarea firmei castigatoare – durand cel mult 10 zile, comparativ cu minimum o luna in cazul licitatiilor clasice-, a declarat ministrul sanatatii, Daniela Bartos.
Pentru medicamente va fi selectat pretul cel mai mic al denumirilor comune internationale. Ministrul Bartos sustine ca, intr-o singura saptamana, la 418 tranzactii efectuate online s-au economisit peste opt miliarde de lei. Totodata, administratia sanitara va desemna un farmacist clinic care sa ofere consultanta organizatorilor licitatiilor.
Disputa intervine la achizitia de medicamente scumpe, care iese din -calculele- computerului. Directorii de spitale pledeaza pentru instituirea unui fond separat – care sa insumeze 25% din totalul banilor destinati cheltuielilor de medicamente -, pentru a putea trata corespunzator bolnavii cu probleme grave de sanatate. Ministerul Sanatatii a aprobat insa un procent de numai 10%. -Un procent suficient pentru a cumpara medicamente mai deosebite-, a precizat Bartos.
Economii substantiale au fost inregistrate si la medicamentele incluse in programele de sanatate. Mediatizarea neajunsurilor a pornit, in opinia ministrului, -din cauza ca si aici am deranjat interesele unor distribuitori de medicamente-. Rigurozitatea si exigenta caietelor de sarcini au determinat, pe o durata de sase luni, economii de 12 milioane de euro. Aluzia ministrului este clara: cam la atat se ridica suma furata de directorii de spitale cand au fost lasati sa-si cumpere singuri medicamentele, fara reguli stricte si controlabile. -Spitalul judetean din Craiova, cu o capacitate de numai 1.700 de paturi, a licitat un produs care costa 13 milioane de lei. Nu se poate asa ceva-, afirma Daniela Bartos.
Ministerul a anuntat intarirea disciplinei firmelor participante la licitatii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane