Ca să nu mai verifice presa cum s-au îmbogățit angajații ministerului Sănătății pe seama scăderii tot mai accentuate a calității sistemului sanitar, de pe site-ul ministerului Sănătății s-au scos declarațiile de avere mai vechi de 2016.
Legea 176/2010, privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, prevede la art.6, litera e) obligativitatea entităţilor în care persoanele trebuie să depună declaraţii de avere şi declaraţii de interese, „afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese, prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepţia localităţii unde sunt situate, adresei instituţiei care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum şi a semnăturii. Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se păstrează pe pagina de internet a instituţiei şi a Agenţiei pe toată durata exercitării funcţiei sau mandatului şi 3 ani după încetarea acestora şi se arhivează potrivit legii”.
Am încercat încă din luna octombrie 2016, în mod repetat să obținem declarațiile de avere ale doamnei Sburlea Violeta, cea despre care se spune că pentru o sută de euro, plasează rezidentul la comisia de examen pe care o dorește prin modificarea numelui cu prenumele, sau schimbarea, ca din greșeală, a primei litere din nume.
Dar indolență mai mare decât a angajaților Biroului de Presă din Ministerul Sănătății nu am întâlnit. În primul rând că refuză să se prezinte la telefon, pe motiv că numele și prenumele sunt date protejate prin lege, așa că nu știi cu cine vorbești. În al doilea rând nici măcar nu-și curăță căsuța de e-mail, adresa [email protected] returnând automat un mesaj de la Oana Grigore că are căsuța plină. Și vai, dna Grigore tocmai avea numele și prenumele protejate de lege. Așadar am transmis e-mailuri în 25 octombrie, 28 octombrie 2016, 11 noiembrie 2016 și 6 februarie 2017 pentru a putea vedea declarația de avere pe 2015 a dnei Sburlea. Între timp s-au scos de pe site toate cu excepția celei din 2016. Ce-or fi având de ascuns? Să fi depus dna Sburlea șpăgile în bancă? Vom afla în curând pentru că la recomandarea telefonică a unei doamne de la biroul de presă al MS ne-am adresat Agenției Naționale de Integritate pentru a obține declarațiile dnei Sburlea pe 2015, acestea lipsind și de pe site-ul ANI.
Cât despre nume și prenume ca date protejate, le recomandăm medicilor și asistenților să scoată ecusoanele din piept și bolnavul să știe „m-a tratat un domn, așa, nici bătrân, nici tânăr, nici înalt, nici scund, poate medic, poate asistent, poate brancardier, dar cu numele și prenumele protejate de lege”.