Home Social Ministerul Sanatatii, repetent la profilaxia cancerului

Ministerul Sanatatii, repetent la profilaxia cancerului

DISTRIBUIŢI

In Romania, aproximativ 40.000 de oameni mor anual de cancer. Dintre acestia, circa 37% sunt femei, victime ale cancerului genito-mamar. Ultima campanie de prevenire a cancerului de san, -O simpla atingere iti poate salva viata-, a fost girata de Ministerul Sanatatii si Familiei. Dar intreaga activitate de profilaxie a administratiei sanitare este compromisa atata vreme cat medicii de familie si specialistii in ginecologie nu sunt in stare sa efectueze testele de depistare a cancerului. In Bucuresti, singurul centru ambulator de stat specializat in depistarea afectiunilor mentionate are liste de asteptare care se intind pana la sfarsitul anului!

Programari pana in decembrie

In incercarea de convingere a femeilor sa se prezinte cat mai repede la medic atunci cand observa primele semne ale bolii, recent s-a derulat campania -O simpla atingere iti poate salva viata-, de depistare si prevenire a cancerului la san. -Autoexaminarea lunara a sanilor, apelarea de urgenta a medicului de familie in cazul constatarii unor semne de alarma reprezinta masuri pe care le pot aplica toate femeile din Romania-, a declarat ministrul sanatatii, Daniela Bartos. Ministrul a uitat insa sa pomeneasca si de disponibilitatea medicilor de a investiga femeile sau de indolenta lor privind raportarile cazurilor de cancer – indiferenta este transmisa mai departe ginecologilor, care se spala pe maini cu bilete de trimitere catre clinicile cu sectii de oncologie.

Pentru a proba capacitatea ambulatoriilor de specialitate din Capitala de a sustine o campanie reala de depistare, am inscenat cateva programari telefonice. Am sunat pentru efectuarea unui test citologic la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti, Policlinica Iancului, Policlina -Dr. Grozovici-, unde ni s-a raspuns ca nu au un astfel de serviciu medical si ne-au indreptat catre oncologie. Am incercat si la spitalele specializate in ginecologie, unde ni s-a spus acelasi lucru. Apoi, am sunat la Centrul de depistare a cancerului genito-mamar din strada Ion Campineanu nr. 22 – singurul de acest fel pe care l-am identificat in Bucuresti -, unde ni s-a spus ca ne putem programa abia din decembrie incolo. Slalomul printre telefoane ne-a prins bine, afland ca testul solicitat se mai efectueaza la Institutul Oncologic, Spitalul Titan si Maternitatea Bucur.

Program performant, dar pe un singur nivel

De departe, programul national de oncologie este cel mai bine compartimentat, pe obiective clare si timp de bataie bine calculat. Succesul programului este sustinut si de faptul ca, din punct de vedere al monitorizarii, detine o informatizare comparabila cu cea a statelor europene. Lucrurile insa sunt normale numai la nivelul medicinei oncologice, iar succesul unui astfel de program depinde, in cea mai mare masura, de medicii de familie si de specialistii in ginecologie.

-E o criza falsa. Medicii de familie au obligatia stipulata in Contractul-cadru de a face testele de depistare a formelor de cancer. Nu mai vorbesc de ginecologi, care nu trebuie sa lase pacientele pana nu sunt investigate complet. De vina sunt directorii adjuncti ai directiilor de sanatate publica – acestia au sarcina de a se asigura ca medicii isi fac meseria asa cum trebuie-, ne-a declarat profesor doctor Florin Badulescu, presedintele programului national de oncologie. Iata motivul pentru care, anul trecut, au fost alocate pentru profilaxia cancerului genito-mamar 19 miliarde de lei, din care noua miliarde au ramas necheltuite.

Bolnavii, la mana doctorilor

Faptul ca au ramas bani necheltuiti la profilaxia unei maladii amenintatoare pentru viata femeilor scoate in evidenta amatorismul si lipsa de interes a medicilor. Pe termen lung, oricare ar fi performantele oncologice, efectele economice vor fi catastrofale, daca medicii de familiei nu iau in serios profilaxia.

Doctorul Silviu Predoi, consilierul ministrului, recunoaste deficientele de atributii din sistem, dar crede ca solutiile raman la constiinta medicilor. Singura speranta de normalizare a situatiei vine tot din partea ministerului, dar doctorul Predoi ne-a spulberat repede nadejdea, afirmand ca interventia MSF este limitata, Colegiul Medicilor fiind institutia care ar trebui sa traga la raspundere vinovatii. Daca exista vinovati, desigur.

Acelasi cerc vicios, care caracterizeaza sistemul de sanatate romanesc: fuga, dar si pasarea responsabilitatii. Dar oricat am invarti numele demnitarilor si al institutiilor, preventia cancerului se pierde in cifre dramatice, bani alocati fara cap si doctori care nu sunt in stare sa faca medicina.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.