– Ministrul Daniela Bartos omite faptul ca tinerii si copiii cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani beneficiau si pana acum de asistenta medicala gratuita
– Conducerea Ministerului Sanatatii si Familiei considera nefondate acuzatiile privind introducerea coplatii in spitale aduse de Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor.
Intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii se arata ca, in ceea ce priveste introducerea coplatii in spitale, cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de lei, Consiliul de Administratie al fiecarei unitati sanitare este singurul in masura sa decida asupra posibilitatii perceperii taxei si asupra valorii exacte a acesteia. Coplata nu se aplica pentru cazurile acute si pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani, iar conducerea spitalelor poate scuti anumite persoane de la plata in functie de starea materiala a acestora, situatie in care se pot incadra categoriile defavorizate.
In comunicat sunt apreciate drept -regretabile- afirmatiile facute de profesorul Mircea Cinteza, -care nu a facut altceva decat sa se lanseze intr-o serie de acuzatii nefondate-.
Fondurile la care s-a referit presedintele Colegiului Medicilor nu sunt deturnate, fondul asigurarilor sociale de sanatate neavand excedent, conform Legii bugetului de stat, aprobat de parlament. Mai mult, indicatorii de sanatate a populatiei nu au inregistrat in ultimii doi ani modificari in sens negativ, o evaluare exacta a acestora putandu-se face in cel putin 10 ani. Acelasi comunicat mentioneaza ca organizatia medicilor a fost consultata la elaborarea normelor de aplicare a contractului-cadru pe 2003, unele observatii ale acestui organism fiind chiar preluate la intocmirea acestora.
Colegiul Medicilor din Romania cere sprijin presedintelui Ion Iliescu, pentru a media un dialog real intre guvern si cadrele medicale, intrucat politica din domeniul sanatatii este un dezastru, a declarat Mircea Cinteza: -Cerem presedintelui Romaniei sa-si exercite obligatiile constitutionale (articolul 80 din Constitutia Romaniei), in sensul de a-si asuma medierea unui dialog real intre puterile statului, in acest caz intre Guvernul Romaniei si societate, respectiv cadrele medicale, intrucat politica in domeniul sanatatii este dezastruoasa, fondurile platite de populatie sunt deturnate, iar indicatorii de sanatate atesta ca romanii ocup un rusinos loc intai printre europeni, in privinta cazurilor de TBC, SIDA, mortalitate infantila si materna-.