Pentru a achita datoriile din anii precedenti fata de furnizori, producatori, importatori, distribuitori de medicamente si farmacisti, Ministerul Sanatatii va emite un act normativ, in urma caruia vor putea fi platite restantele recunoscute si insusite.
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), a avut o intalnire cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si cu cei ai producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de medicamente, precum si cei ai Colegiului Farmacistilor si Patronatului Farmacistilor din Romania.
Intalnirea a avut ca scop analizarea situatiei unor datorii neachitate catre furnizori, producatori, importatori, distribuitori si farmacisti, datorii depistate ulterior actiunii de la 31 decembrie 2005. Aceste restante sunt aferente anilor anteriori lui 2006. Participantii la intalnire au stabilit ca pana la 18 august sa fie identificate cauzele si sumele reale datorate de sistem furnizorilor de medicamente si materiale sanitare pentru a se gasi caile de solutionare. Conducerea Ministerului Sanatatii Publice si-a propus sa emita un act normativ, o ordonanta de guvern, pe baza Legii de abilitare a guvernului de a emite acte normative pe timpul vacantei parlamentare, prin care sa se poata achita datoriile recunoscute si insusite.
Nicolaescu a explicat ca este vorba de o suma estimata la aproximativ 1.000 miliarde de lei vechi pentru care se propune ca sursa de finantare suma colectata suplimentar la Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
-In perioada 20-30 august, ministerul va lua in calcul o asemenea ipoteza de lucru, astfel incat sistemul de sanatate din Romania sa nu mai aiba problemele de finantare din trecut-, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu in legatura cu rezolvarea situatiei datoriilor.
Anuntul privind actul normativ care ar scuti spitalele de datoriile acumulate a fost facut joi de catre secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu, la Orsova. Ulterior, informatia a fost confirmata de ministrul sanatatii. Spitalul municipal orsovean a acumulat datorii de 6 miliarde de lei la plata energiei in ultimii doi ani, iar societatea distribuitoare a refuzat sa mai incheie un nou contract de alimentare cu energie electrica.