Home Social Ministerul Sanatatii vrea capetele medicilor

Ministerul Sanatatii vrea capetele medicilor

DISTRIBUIŢI

Cresterea mortalitatii pune pe jar administratia sanitara. Pentru prima data in istoria sa de inalt demnitar, Daniela Bartos iese la rampa cu o atitudine agresiva, ordonand doctorilor sa se ocupe de pacienti. In caz contrar, Ministerul Sanatatii si Familiei ameninta cu masuri ferme si sanctiuni aspre.

Sarcini in plus pentru medicul de familie

Ministrul sanatatii, Daniela Bartos, acuza lipsa de interes a medicilor fata de pacienti: -Activitatea si programul de lucru al medicilor de familie vor fi supravegheate de catre conducerile directiilor de sanatate publica, pentru ca exista prea multe reclamatii din partea asiguratilor care se plang de faptul ca orarul unor cabinete este prea scurt, adeseori pana la pranz, sau ca doctorii sunt de negasit sambata si duminica. Asistenta primara este considerata drept primul sector din sanatate care s-a privatizat, de aceea multi medici de familie nu se supun nici unei reguli-. In consecinta, ministrul a ordonat sefilor directiilor de sanatate publica sa se implice rapid in crearea centrelor de permanenta care vor rezolva problemele vizand acordarea asistentei medicale primare pe toata durata zilei si a noptii.

Centrele de permanenta vor beneficia de finantare speciala pentru achizitionarea aparaturii de specialitate in cadrul programului vizand asistenta medicala de urgenta.

Medicii sunt insa de alta parere. Recent, medicii de familie din judetul Vaslui au adresat un memoriu ministerului, afirmand ca spatiul alocat centrului de permanta este o ruina, neavand nici macar grup sanitar.

Ministrul Bartos a atacat si actiunile vizand calitatea actului medical din unitatile spitalicesti. -Nu este normal ca un chirug sa vina la clinica de doua ori pe saptamana pentru eventuale operatii, iar dupa interventie sa-si abandoneze bolnavul pana la urmatoarea sosire a lui in spital. Exista zeci de plangeri din partea pacientilor vizavi de calitatea actului medical, de aceea autoritatile sanitare trebuie sa se implice in rezolvarea respectivelor probleme. In cazul in care intr-un spital nu exista personal suficient, inseamna ca managerii sanitari nu sunt interesati ca respectiva unitate sa functioneze. Din acest motiv vom propune inchiderea ei-.

Iarna bate si la usa spitalelor

Directiile de sanatate publica din toate judetele vor analiza, impreuna cu conducerile fiecarei unitati sanitare cu paturi, situatia privind asigurarea caldurii in spitale in sezonul rece, astfel incat sa fie evitate situatiile din anii precedenti, in care bolnavii au fost obligati sa indure frigul din lipsa de combustibil.

De asemenea, autoritatile sanitare si locale se vor preocupa de aprovizionarea cu cantitati suficiente de alimente pentru iarna. Spitalele vor fi pregatite pentru aparitia unor eventuale epidemii specifice sezonului rece, prin stabilirea numarului de paturi alocate cazurilor de afectiuni acute de cai respiratorii/gripa, aprovizionarea cu medicamente necesare unor astfel de situatii, instruirea personalului si stabilirea conditiilor in care se pot institui masuri specifice, precum restrictionarea accesului vizitatorilor, limitarea numarului de internari doar strict la urgentele medico-chirugicale etc.

Totodata, va fi vaccinat antigripal personalul din unitatile sanitare si sectiile la risc. MSF a cerut sefilor DSP sa respecte reglementarile in vigoare privind raportarea situatiilor epidemiologice deosebite si sa evalueze activitatile serviciilor de prevenire si control al infectiilor nosocomiale din unitatile sanitare cu paturi, deoarece intre raportari si consumul de antibiotice este o mare neconcordanta. **Daca, in general, raportarile vizand infectiile intraspitalicesti sunt extrem de mici, in schimb consumul de antibiotice tradeaza existenta unor situatii total diferite-*, a declarat ministrul sanatatii.

Situatie demografica alarmanta

Fermitatea subita a Ministerului Sanatatii si Familiei se explica prin mentinerea ratei ridicate de mortalitate. Analiza fenomenelor demografice, prezentata sefilor directiilor judetene de sanatate publica de catre ministrul Bartos arata ca natalitatea a scazut in primul semestru al anului 2002, ajungand la 105.513, fata de 109.850 in aceeasi perioada a anului precedent. In judetele Cluj, Teleorman si Bucuresti se inregistreaza cea mai mica natalitate. Sporul natural se mentine negativ, deficitul de populatie scazand de la minus 1,9 la mie in 2001 la minus 2,4 in primul semestru al anului 2002.

Legat de incidenta cazurilor noi de imbolnavire, numarul cazurilor de tuberculoza continua sa creasca, in primul semestru inregistrandu-se 128 de cazuri la suta de mii de locuitori. De aceea, in termen de o luna, sefii DJSP, impreuna cu conducerea Institutului de Ftiziologie vor elabora masuri specifice in vederea reducerii numarului cazurilor de TBC.

Daca numarul cazurilor de hepatita virala, dizenterie, tuse convulsiva, rujeola, tetanos si febra tifoida au scazut in 2002 fata de anul precedent, in schimb, cel al cazurilor de rubeola s-a dublat, ajungand la 57,35 la suta de mii de locuitori, iar cel al bolilor diareice acute a crescut cu aprope 50 la suta de mii de locuitori, in acelasi interval de timp.

In ceea ce priveste prevalenta imbolnavirilor de cancer si diabet, se constata mentinerea tendintelor de crestere, ceea ce impune luarea unor masuri mai ferme de preventie, in domeniul profilaxiei primare, secundare si tertiare, programe concrete de combatere a factorilor de risc, depistare precoce si reabilitare in timp cat mai scurt.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.