Toamna a adus cu sine un lant nesfarsit de -inovatii- in sistemul de sanatate. Apele au fost tulburate cu modificarile in subventionarea medicamentelor, atacuri directe sau indirecte la structura grupurilor de farmacii, centralizarea fondurilor asigurarilor de sanatate, tentativa de a defini proprietatea unitatilor medicale si asa mai departe. In paralel, din cauza ambiguitatii legislative, infloreste si publicitatea ilegala a medicamentelor.
Pe ultimele locuri in Europa
-Nu vom desfiinta lanturile de farmacii. Trebuie sa analizam foarte bine functionarea lor in context european-, a declarat Daniela Bartos, ministrul sanatatii, chiar daca, in urma cu cateva zile, a inaintat Executivului propunerea de a inchide unitatile mentionate.
Lupta surda dintre marile firme distribuitoare de medicamente si Colegiul Farmacistilor, sprijinit de Ministerul Sanatatii, are o poveste lunga. Membrii Colegiului Farmacistilor, neputand sa faca fata concurentei deschise, incearca sa impuna tot felul de bariere administrative nou-venitilor pe piata romaneasca. Dragos Negrescu, economist la Delegatia Comisiei Europene in Romania, afirma ca legislatia europeana nu ingradeste dezvoltarea lanturilor de farmacii.
Autoritatile ar trebui sa tina seama ca firmele respective au investit milioane de dolari intr-o afacere despre care credeau ca se va desfasura pe o piata libera.
Cat despre nevoia de farmacii, Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri in Europa – atat ca numar de farmacii, aproximativ 4.000, dar si in privinta consumului de medicamente.
Secretomania persista in jurul compensatelor
Modificarea listelor de medicamente compensate si gratuite continua sa nasca intrebari, dar si suspiciuni. Ministrul sanatatii a reconfirmat reducerea numarului de medicamente subventionate de stat. In ceea ce priveste mediatizarea modificarilor, pozitia ministrului este categorica: -Le vom da publicitatii dupa ce lista va fi aprobata de Guvern-. Sau, mai bine spus, intai hotaram si apoi discutam cat vreti.
Abureala guvernamentala continua in stilul clasic: am redus, dar, de fapt, -am transferat de pe o lista pe alta, ca sa nu se repete medicamente pe ambele liste-, modificarile s-au facut numai la propunerea comisiilor de specialitate- si ca au fost eliminate -medicamentele scoase din uz si fara autorizatii reinnoite-. Dincolo de confuzia subtierii listelor, putem evidentia totusi doua aspecte: compensarea se va face in mod discriminatoriu – pentru unele medicamente 65%, pentru altele – 50%, iar pensionarii, printr-un program social, finantat tot din bugetul Sanatatii, vor primi gratuit medicamentele cele mai ieftine.
Referitor la achitarea datoriilor catre furnizorii de produse farmaceutice, Bartos a afirmat ca pana la sfarsitul anului, acestea nu vor putea fi platite in totalitate.
Publicitate ilegala la medicamente
Navala de reglementari si, mai ales, de modificare a modificarilor de legi a determinat ca publicitatea medicamentelor sa se faca haotic. Promovarea medicamentelor cu presriptie medicala este interzisa in lumea civilizata, tocmai pentru a proteja pacientul, a carui viata poate fi in pericol daca se trateaza singur.
Ieri, Agentia Nationala a Medicamentului a recunoscut ca, pana in prezent, nu a sanctionat nici o firma care a incalcat regulile publicitatii la medicamente. -Ne-am sesizat in legatura cu publicitatea facuta la un medicament care necesita prescriptie medicala si vom aplica sanctiuni companiei GlaxoSmithKline, firma producatoare-, a declarat Magdalena Badulescu, presedinta ANM. Ramane de vazut daca sanctiunea va fi cea mai mica – de 15 milioane de lei – sau se va merge pana la retragerea temporara a autorizatiei de punere pe piata a produsului promovat.
Produsul este implicat si intr-un program de distributie, care vizeaza concurenta neloiala. Programul, care a debutat de curand, are ca tinta pacientii cu astm bronsic, prin care acestia primesc gratuit medicamentul. Aflat pe lista medicamentelor compensate, 65% din pretul produsului este acoperit din fondul asigurarilor de sanatate, iar 35% – de insasi firma producatoare, GlaxoSmithKline. In plus, programul se deruleaza numai prin farmaciile Europharm, apartinand aceluiasi grup farmaceutic.
Pana in urma cu doi ani, in Romania, orice persoana fizica sau juridica, inclusiv companiile farmaceutice, ar fi putut sa promoveze orice afirmatie in legatura cu produsele farmaceutice, fara sa aiba responsabilitatea controlului in acest domeniu.
Intre timp, lucrurile au fost reglementate, dar, in lipsa sanctiunilor, companiile de medicamente recurg deseori la diverse forme ilegale de publicitate.
Agentia Nationala a Medicamentului poate interveni pentru normalizarea situatiei: amenzi intre 5 si 15 milioane de lei si retragerea temporara sau definitiva a autorizatiei de comercializare a produsului medicamentos incriminat.