Home Social Ministrul educatiei respinge acuzatiile legate de Bacalaureat

Ministrul educatiei respinge acuzatiile legate de Bacalaureat

DISTRIBUIŢI

Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, respinge toate acuzatiile privind posibila existenta a unor acte de coruptie la examenele de Bacalaureat si de Capacitate, aratand ca acestea nu pot fi acceptate cat timp nu exista dovezi concrete in sprijinul lor.

-Pana in prezent, nu exista temei pentru afirmatiile aparute in presa vizand acordarea unor sume de bani pentru promovarea examenului de Bacalaureat sau de Capacitate si nici pentru cele legate de vanzarea unor variante de subiect-, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul educatiei.

Cu toate acestea, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul de Interne au demarat o ancheta in mai multe licee din tara si din municipiul Bucuresti, legat de faptul ca au existat informatii privind nereguli la cele doua examene. In plus, conducerea MEC a verificat prin sondaj situatia la invatatura a unor elevi din cateva licee bucurestene, comparand-o cu rezultatele obtinute de acestia la examenul de Bacalaureat.

Potrivit ministrului, din analizele efectuate reiese ca a fost o concordanta intre media mai multor absolventi la examenul de Bacalaureat si nota cu care acestia au fost admisi in liceu. -Astfel, un elev care a fost admis la liceul <Mihai Viteazul> cu media 10 a obtinut la Bacalaureat 9,90 sau un altul care a fost admis cu 7,50 in liceu a obtinut la Bacalaureat 8,40. Astfel de evaluari vor fi facute de reprezentanti ai MEC impreuna cu inspectorii generali scolari in toate liceele din tara-, a precizat Andronescu.

In unitatile de invatamant in care au fost constatate diferente mai mari de 1,5 puncte intre prima nota primita de candidat si cea de dupa contestatie, lucrarea va fi recorectata de o comisie speciala. In cazul in care profesorii vor fi gasiti vinovati de o corectare superficiala vor fi sanctionati, potrivit statutului personalului didactic. -Ministerul Educatiei si Cercetarii nu va tolera nici un caz de coruptie in invatamant si, in acelasi timp, nu va accepta ca scoala sa fie scena unor jocuri de interese-, a adaugat ministrul educatiei.

Secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Constantin Corega, a precizat ca ministerul are in vedere ca Bacalureatul de anul viitor sa se desfasoare in mod diferit, probele scrise fiind primele, pentru o mai buna corectare.

Bacalaureatul s-a desfasurat in 673 centre de examen si lucrarile au fost corectate in 131 de centre speciale de corectare. In plus, in aceasta actiune au fost cooptate peste 50.000 de cadre didactice. Au participat 143.000 de candidati, de la 1.400 de licee. Au fost peste 1.000 de variante de subiecte pentru probele scrise si cam tot atatea pentru cele orale, a declarat, in aceeasi conferinta, Adrian Stoica, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare. El a precizat ca subiectele au fost securizate si pastrate sub sigiliu, continutul acestora fiind cunoscut de cel mult doua cadre didactice pentru fiecare disciplina.

Procentajul de promovabilitate a fost, inainte de contestatii, de 84,87% si ar putea creste la aproximativ 86%, la final. Dar, chiar si asa, tot va fi sub cel de anul trecut, cand au promovat 86,28%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.