Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, a afirmat ca nu exclude posibilitatea de a amana aplicarea ad-litteram a Legii 416/2001, privind venitul minim garantat. Pus fata in fata cu mai multe probleme care vor decurge din aplicarea acesteia in momentul de fata – una fiind ridicata chiar de catre colegii sai de partid, primarii de sector -, Marian Sarbu a precizat ca -in aceasta luna, va trebui sa disociem aceste doua probleme si sa pastram eventual sistemul de ajutorare pentru incalzire, care a functionat pentru lunile noiembrie si decembrie, si in lunile ianuarie, februarie si martie si s-ar putea, in functie de discutiile pe care le vom avea in Guvern, in functie de sumele pe care le putem avea la dispozitie, sa folosim procedura din noiembrie si decembrie si in lunile ianuarie, februarie si martie-. Ministrul muncii spera sa obtina aprobarea celorlalti ministri pentru aceasta disociere, in proxima sedinta de Guvern.
Teoretic, Legea venitului minim garantat fusese conceputa pentru a veni in sprijinul celor foarte saraci, sa-i ajute sa iasa cu bine macar din aceasta iarna. Dar, prin aplicarea acestei legi, se abroga alte acte normative, prin care se stipula acordarea cupoanelor pentru caldura si a altor ajutoare materiale pentru cei saraci. Totodata, Legea 416/2001 a intrat in vigoare abia la mijlocul iernii si se dovedeste foarte greu de aplicat, lasandu-i pe oameni complet descoperiti in fata facturilor umflate la intretinere pe luna ianuarie.
Si primarii spun ca sunt foarte putine dosare intocmite si ca foarte putine persoane vor beneficia de venitul minim garantat, tocmai pentru ca nu se stie cine are dreptul. Ei mai sustin ca, prin comparatie cu persoanele care au primit pana acum cupoanele pentru caldura si cele care vor primi venitul minim garantat, cele beneficiare ale acestei noi legi vor fi mult mai putine decat cele care primesc ajutoarele pentru caldura.
Dosarul destul de stufos, care trebuie intocmit pentru primirea venitului minim garantat, este un alt factor de -linistire- al potentialilor beneficiari, chiar daca ministrul muncii argumenteaza vastitatea lui prin faptul ca -este vorba de bani publici, este vorba de bani culesi cu greu din banii celorlalti cetateni si trebuie sa fim foarte rigurosi. Deci exista norme de aplicare a acestei legi. Eu nu ma indoiesc ca sunt, intr-adevar, greutati in aplicare, dar trebuie sa mobilizam toata administratia pentru ca aceasta lege sa produca efectele pe care le-am scontat-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane