Home Social Ministrul muncii se distanteaza de… Codul Muncii

Ministrul muncii se distanteaza de… Codul Muncii

DISTRIBUIŢI

Prezent, ieri, la sediul Partidului Social-Democrat, ministrul muncii si solidaritatii sociale a catalogat drept -o greseala- faptul ca in presa a aparut proiectul noului Cod al Muncii, care prevedea infiintarea Fondului de garantare egal cu dublul Fondului anual de salarizare, pentru ca aceasta idee nu-i apartine. In viziunea ministrului Sarbu, greseala care ar fi spoliat angajatorii nu este decat un -viciu de comunicare si de administrare interna-.

Insa greseala se repeta pe parcursul a sase articole din proiectul de Cod al Muncii. Astfel, de la articolul 153 pana la 159, se tot mentioneaza ce este si cu ce se mananca acest Fond de garantie, care -este cel putin egal cu dublul Fondului de salarii anual-. Continuand in aceeasi nota, articolul 154 precizeaza ca angajatorii vor avea la dispozitie trei ani pentru constituirea fondului…

Marian Sarbu a subliniat ca infiintarea fondului va fi doar -o precizare de principiu-. Si ca, de fapt, nici el nu este de acord ca Fondul de garantare care va fi constituit prin noul Cod al Muncii sa fie egal cu dublul Fondului anual de salarizare. Ministrul muncii a mai spus ca noul Cod al Muncii va intra in discutia Guvernului la inceputul lui ianuarie 2002 si spera ca va fi adoptat in sesiunea parlamentara urmatoare. Chiar daca Marian Sarbu a renuntat la ideea de dublu, acest Fond de garantare ar trebui sa aiba o valoare -suportabila si direct conexata cu starea economiei romanesti de la data in care va intra in vigoare, in 2004-.

Ministrul a adaugat ca prevederea este obligatorie pentru armonizarea cu legislatia europeana, in perspectiva integrarii in UE, deoarece este cuprinsa intr-o directiva a CE. -Noul Cod al Muncii va reglementa de principiu infiintarea Fondului de garantare, iar dimensiunea lui va fi stabilita printr-o alta lege, elaborata pana in anul 2004, pe baza discutiilor cu patronatele si reprezentantii salariatilor-, a mai declarat Sarbu.

Pe ansamblu, politica MMSS inregistreaza si -pasi inainte-; majorarea salariului de baza minim brut pe tara, de la un milion de lei, in decembrie 2000, la 1,4 milioane de lei – in prezent, garantarea acordarii unui ajutor social lunar tuturor persoanelor aflate in dificultate, scaderea ratei somajului la doar 7,7%, la sfarsitul lunii octombrie inregistrandu-se numai 742.366 de persoane in aceasta situatie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.