Home Social Minorii cu probleme de comportament vor intra în vizorul polițiștilor și într-o...

Minorii cu probleme de comportament vor intra în vizorul polițiștilor și într-o bază de date

DISTRIBUIŢI

Strategia de prevenire a criminalității

Copii cu probleme de comportament ar putea să intre în vizorul polițiștilor dar și a cadrelor didactice și asta după ce va intra în vigoare Strategia de prevenire a criminalității, care a fost făcută publică, ieri, de autoritățile statului. Altfel spus, fiecare elev va avea câte o fișă psihopedagogică, completată de psihologul școlii și de diriginte, astfel încât vor fi cunoscuți factorii favorizanți ai unor comportamente delincvente. Printre elementele care vor fi luate în calcul la această evaluare vor fi criterii precum plecarea părinților în străinătate sau un comportament abuziv. Pe de altă aprte, printre factorii ce ar favoriza comportamente delincvente la minori se numără părinții plecați în străinitate sau aflați în închisoare, precum și bolile psihice, potrivit proiectului Strategiei de prevenire a criminalității în București 2011-2016. Școlile și liceele vor încheia, astfel, parteneriate cu poliția, poliția locală, asociațiile de părinți, firmele de pază și alte instituții cu rol în protecția și promovarea drepturilor minorilor. În acest fel se va constitui o echipă multidisciplinară, așa cum prevede Strategia. De asemenea, monitorizarea incidentelor violente se va face într-o bază de date unică, gestionată la nivelul Inspectoratului Școlar București. Inspectorii și reprezentanții instituțiilor partenere vor cunoaște, astfel, toate situațiile cu risc și modul în care aceastea au fost rezolvate.
Potrivit statisticilor existente, majoritatea conflictelor în școli sunt cauzate de nevoia de dominare (62%), răzbunarea (47%), invidia și teribilismul.
De asemenea, absenteismul școlar este foarte răspândit în țara noastră, un elev de liceu lipsind de la ore, în medie, de 68 de ori pe an. Un alt studiu citat arată că 60% dintre copii sunt agresați deopotrivă, în familie și la școală.
Delincvența juvenilă, violența domestică și infracțiunile stradale sunt principalele direcții de acțiune a Strategiei naționale de prevenire a criminalității în București. Evaluarea implementării strategiei va fi realizată semestrial, iar anual va fi făcut public un raport de activitate. Cele trei direcții de acțiune – delincvența juvenilă, violența în familie și infracțiunile stradale – vor fi gestionate fiecare de câte o instituție publică. Anual vor fi stabilite proiecte și campanii vizând cele trei sectoare, iar la finalul acestora se va decide care a avut efectul dorit, constituind „bune practici“. Aceste campanii și proiecte vor fi apoi implementate cu aportul tuturor instituțiilor implicate. 
Totodată, vor fi semnate parteneriate cu instituțiile mass-media și cu mediul privat, fiind create și rețele de voluntari care vor aduce informații din zone cu risc de victimizare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.