Home Social Minorii romani neinsotiti pe teritoriul Spaniei vor fi repatriati

Minorii romani neinsotiti pe teritoriul Spaniei vor fi repatriati

DISTRIBUIŢI

Minorii romani care vor fi gasiti pe teritoriul Spaniei vor fi repatriati, iar autoritatile competente din Romania se vor ocupa de protejarea si reintegrarea lor in familii. Acestea sunt doar cateva dintre prevederile acordului incheiat intre Romania si Spania privind cooperarea in domeniul protectiei minorilor romani neinsotiti, aprobat in sedinta de guvern de ieri.


Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), in 2005 s-au inregistrat 773 de sesizari nominale privind minorii romani neinsotiti pe teritoriile altor state. Cu toate acestea, se presupune ca numarul real este cu mult mai mare. Pentru a reduce acest fenomen, autoritatile romane au semnat pe 15 decembrie 2005 acordul de repatriere cu Spania.

Cooperarea vizeaza si facilitarea schimbului de informatii

Incheierea acestui acord a avut doua obiective principale: -solutionarea problemelor minorilor neinsotiti care sunt localizati pe teritoriul Spaniei-, precum si -facilitarea schimbului de date si informatii intre cele doua parti contractante- pentru a contribui la prevenirea situatiilor de risc, a precizat secretarul general al ANPDC, Mioara Bogdan.

Autoritatile competente spaniole vor facilita asistenta si protectia acestor minori pe teritoriul Spaniei si vor realiza monitorizarea numarului si evaluarea situatiei generale a lor. Asistenta copiilor include primirea, cazarea, asistenta medicala, pregatirea revenirii si, dupa caz, insotirea acestora pana in Romania. De cealalta parte, -noi intocmim o ancheta sociala, o trimitem si autoritatilor spaniole pentru a le aduce la cunostinta faptul ca aici este pregatita preluarea copilului, ca va intra intr-un program de consiliere, ca va fi preluat de la aeroport, precum si unde va fi plasat-, a precizat Mioara Bogdan.

De asemenea, ANPDC va putea selecta organizatiile neguvernamentale care ar putea, eventual, sa intervina in procesul de elaborare a proiectului de intoarcere in tara si punerea acestuia in aplicare.

Romania are noua centre de tranzit

Pentru primirea copiilor romani repatriati, in Romania s-au infiintat noua centre de tranzit, urmand ca alte doua sau trei astfel de institutii sa fie deschise printr-un proiect de interes national. -Ca si numar sunt suficiente la momentul actual pentru ca se poate asigura luarea copilului direct in familia largita-, considera Mioara Bogdan.

Pentru a facilita relatiile operative intre autoritatile competente din cele doua tari, se va crea un Comitet de monitorizare, format din specialisti din ambele state. Comitetul va fi creat in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a acordului. Potrivit reprezentantilor ANPDC, partea spaniola a derulat deja procedurile interne pentru ratificare prin lege si -acum se asteapta ca si noi sa indeplinim aceasta formalitate-.

Romania a mai incheiat un astfel de acord doar cu Franta, autoritatile de la Bucuresti fiind multumite de modul in care se lucreaza cu acest stat. De asemenea, inca din 2004 statul roman a inceput negocierile pe aceasta tema si cu Italia, tara in care se presupune ca ar fi cei mai multi dintre minorii romani plecati in strainatate. -In ceea ce priveste acordul cu Spania, partea spaniola si-a asumat plata cheltuielilor de returnare a copilului, in schimb, partea italiana nu accepta-, a precizat secretarul general al ANPDC. Ei justifica refuzul de a semna acordul de repatriere prin faptul ca e o procedura prea complicata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.