Home Social Miza financiara este de peste 100 milioane de dolari

Miza financiara este de peste 100 milioane de dolari

DISTRIBUIŢI

In urma cu doua saptamani, Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care Institutul National de Geriatrie si Gerontologie -Ana Aslan- din Bucuresti trece din subordinea Ministerului Sanatatii si Familiei la Regia Autonoma a Proprietatii Private de Stat. Transferul cu pricina a fost facut in mare graba, fara valuri, tocmai pentru a nu starni reactii negative. Cert este ca, indiferent de explicatiile balbaite ale conducerii ministerului, valoarea financiara a institutului este estimata la 100 milioane de dolari, bani care, in contextul actual, nu vor intra in pusculita goala a Sanatatii. Chiar daca autoritatile sustin ca spitalul nu poate fi vandut, demersurile actuale conduc catre netezirea drumului catre o viitoare vanzare. De mentionat ca exista un precedent periculos, demonstrat de omul de afaceri George Copos, care a achizitionat in mod ilegal Hotelul Flora (tot din proprietatea Institutului Aslan).

Ministrul sanatatii da vina pe premierul Nastase

Ziarul -Curentul- a inserat in numarul de ieri trecerea Institutului -Ana Aslan- in subordinea RAPPS – informatie confirmata de Daniela Bartos, ministrul sanatatii, si de profesorul doctor Alexandru Serbanescu, directorul institutului. In plus, ministrul Bartos ne-a declarat ca decizia transferului ii apartine in exclusivitate premierului Adrian Nastase. Apoi, motivul invocat a fost acela al administrarii cladirilor, costisitor de reparat.

In realitate, valoarea activelor intregului institut de geriatrie depaseste suma de 100 milioane de dolari.

Pacientii straini aduc sume mari de bani

Reparatiile mari invocate de ministrul Bartos sunt repede desfiintate de situatia in sine a cladirilor. La Otopeni in special (cel mai atractiv spatiu al institutului, care detine in plus padure si pomi fructiferi pe o suprafata de 34 de hectare) au fost facute, in ultimii 10 ani, investitii majore. In prezent, trebuie inlocuita doar instalatia pentru incalzire, finalizata piscina, schimbat mobilierul si instalate aparate de climatizare – investitia respectiva nu ar depasi 700.000 de dolari. Toate lucrarile mentionate ar putea fi acoperite cu banii proveniti de la bolnavii straini – tratamentul pentru doua saptamani al unui strain costa in medie 2.500 de dolari.

Inca de la inceputul anului, atitudinea ministerului fata de institut a fost distructiva. Desi suma necesara alocata de pat de spital ar fi fost de 1.200.000 de lei (iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar fi decontat banii!), Ministerul Sanatatii si Familiei a gasit de cuviinta sa aloce doar 500.000 de lei (chiar daca in 2001 institutul beneficia de 800.000 de lei). Aceasta este explicatia datoriilor de peste patru miliarde de lei la medicamente, acumulate in prima jumatate a anului in curs.

Institutul detine urmatoarele imobile: cladirea si terenul din Otopeni, trei sedii pe strada Manastirea Caldarusani, unde functioneaza si un centru de cercetare a imbatranirii, un ambulatoriu de specialitate pe strada Spatarului. Mai detine cabinete si sectii cu paturi in unele judete. Anual, sunt tratate aproximativ 800.000 de persoane in varsta de peste 45 de ani.

Celebritatea tratamentelor aslanice

Denumirea ramurii medicale care se ocupa cu studierea si tratarea fenomenului de imbatranire si a patologiei complete pe care o are persoana de peste 60 de ani a fost data de profesoara Ana Aslan. Cu doamna Aslan, avea sa se nasca, in Bucuresti, geriatria si gerontologia, discipline extrem de moderne si profitabile astazi in intreaga lume. Astfel, Romania inscrie in patrimoniul universal al umanitatii primul Institut de Geriatrie din lume in anul 1952, institut ce va fi model Rusiei, Statelor Unite ale Americii, apoi lumii intregi. In anii respectivi, cand geriatria era o stiinta aproape necunoscuta, Ana Aslan aducea la bugetul statului peste 18 milioane de dolari anual. Au fost tratate in Capitala personalitati ca De Gaulle, Charlie Chaplin, Tito, Brejnev, J.F.Kenedy etc.

Asezamantul de la Otopeni poate fi o afacere buna pentru oricine. Este situat intr-un parc imens si poate fi definit drept o clinica-hotel. Are peste 340 de paturi, apartamente elegante si camere duble, unde se acorda asistenta medicala multidisciplinara specializata. Este dotat cu aparatura pentru investigatii de laborator, imagistica si radiologie, baza de tratament, fitness, recuperare, cura nutritionala si estetica faciala, servicii de chirurgie oftalmologica, diagnostic precoce al Alzheimer, psihoterapie etc.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.