Home Social Moldova si Muntenia, zonele cele mai afectate de somaj

Moldova si Muntenia, zonele cele mai afectate de somaj

DISTRIBUIŢI

Moldova si sudul Munteniei sunt zonele cele mai afectate de saracie din intreaga Romanie, luandu-se in considerare rata mare a somajului si numarul ajutoarelor financiare acordate celor care locuiesc in judetele respective. Astfel, in judetul Vaslui rata somajului este de 10,1%, in timp ce in Ialomita, Dolj si Gorj ajung cele mai multe ajutoare sociale. Totodata, conform estimarilor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOMF), zonele din Moldova vor fi afectate in continuare, deoarece numarul somerilor va creste foarte mult.

Lipsa locurilor de munca si a conditiilor de trai sunt principalele nemultumiri ale romanilor, in topul celor mai sarace zone situandu-se judetele din Moldova si sud-estul Munteniei.

Secretarul de stat de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Maria Muga, a declarat ca aproape 300.000 de persoane au beneficiat in primele sase luni ale acestui an de ajutorul social. Pentru sustinerea persoanelor fara surse de venit au fost alocate peste 210 milioane de lei noi. Din datele furnizate de MMSSF reiese ca un numar semnificativ de beneficiari ai ajutorului social provin din mediul rural, in special din zonele zonele miniere. Cele mai multe ajutoare sociale sunt acordate pentru cei din Ialomita, Calarasi, Dolj, Olt, Gorj si Teleorman.

Lunar, romanii cei mai saraci primesc un ajutor social cu o valoare cuprinsa intre 90 si 350 de lei, in functie de numarul membrilor familiei.

Ajutoare complementare de maxim 50 de lei pe luna

Pentru familiile cu multi copii, dar care au un venit lunar de aproximativ 150 de lei, se acorda alocatii complementare, insa si valoarea acestora este foarte mica, respectiv intre 34 si 50 de lei.

La acest capitol, conform MMSSF, moldovenii sunt fruntasi, judetele unde se acorda cele mai multe alocatii suplimentare fiind Iasi, cu peste 50.000 de familii, Suceava – 49.000 de familii, Bacau – 36.000 familii si Vaslui – 35.000 de familii, reprezentand 30% din totalul de 565.000 de beneficiari.

La sfarsitul lunii iunie, rata somajului la nivel national a fost 5,3%, mai mica cu 0,2% fata de luna mai a acestui an. Cu toate acestea, in judetul Dolj, numarul celor care primesc indemnizatia de somaj a crescut cu aproximativ 700 de persoane, iar in Giurgiu cu 150.

Reprezentantii ANOMF au precizat ca in cursul lunii iunie, judetul Vaslui, ca si in luna pecedenta, a atins cel mai inalt nivel al ratei somajului inregistrat, de 10,1%, in crestere cu 0,1% fata de luna mai.

Noi restructurari in zona de nord a tarii

Un numar mare de someri sunt inregistrati si in judetele Mehedinti si Gorj, rata somajului fiind de 9,5%, respectiv 9,1%. O mare parte dintre acesti someri nu beneficiaza de ajutorul de somaj, fiind in schimb beneficiari ai ajutoarelor sociale. Astfel, la nivel national, in luna iunie, ponderea somerilor neidemnizati a fost de 66,1%, cu 1,5% mai mult comparativ cu luna mai a anului 2006.

Surse din cadrul ANOFM au mentionat ca la ora actuala se elaboreaza strategii pentru a face fata noului val de someri din Moldova. Este vorba de salariatii mai multor societati de stat din zona respectiva, care urmeaza sa fie restructurate, conditii in care vor fi disponibilizati cateva mii de angajati. Astfel, salariatii care vor deveni someri in urma restructurarilor vor intra in programe de recalificare profesionale, de altfel singura posibilitate ca acestia sa isi gaseasca un loc de munca pe piata de profil.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.