Simularea examenului de Bacalaureat pe subiecte tip grila a inceput cu mai mult de doua ore intarziere din cauza numarului mare de copii ale subiectelor.
Testul urma sa inceapa la ora 9.00, dar a trebuit multiplicate cate opt pagini pentru fiecare candidat, iar numarul minim de elevi dintr-un centru de examen a fost de aproximativ 250, ceea ce inseamna minimum 2.000 de copii intr-o unitate de invatamant.
Au fost organizate teste la Chimie anorganica, Biologie clasele a XI-a si a XII-a, Geografie generala, Masurari electrice si electronice, precum si Organe de masini.
La simularea de sambata au participat 2.000 de elevi din Bucuresti si judetele Timis, Cluj, Constanta, Iasi, Brasov si Harghita.
In Bucuresti, suspansul a durat cateva ore
Elevii din Capitala au fost nevoiti sa astepte intre doua si trei ore pana la primirea subiectelor. Simularea a fost organizata in doua licee – Colegiul National -Sf. Sava- si Colegiul National -Spiru Haret-. Elevii de la -Sf. Sava- au avut de asteptat doua ore pana cand au fost multiplicate subiectele, iar cei de la -Spiru Haret-, peste trei, si asta in conditiile in care in respectivele unitati exista cate doua copiatoare.
**Este adevarat ca unul dintre copiatoarele din Colegiul -Sf. Sava- s-a stricat dupa 20 de minute de functionare, iar la -Spiru Haret-, lucrurile s-au desfasurat si mai greu, din cauza ca pregatirea salilor s-a facut in dimineata testului-, a precizat directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, Adrian Stoica.
Directorul Colegiului -Sf. Sava-, Valentin Matrosenco, a declarat ca cea mai mare problema pentru examenul tip grila consta, intr-adevar, in multiplicarea foilor. -A durat aprope doua ore sa fac 2.400 de copii, desi in scoala exista aparate performante. Poate, pentru examenul din vara ar trebuie sa vina doua persoane inainte de examen si sa multiplice subiectele-, a adaugat Matrosenco.
La -Sf. Sava- au fost arondati elevii din toate liceele sectoarelor 1, 5 si 6.
Noul tip de Bacalaureat pare dezavantajos pentru elevi
Majoritatea elevilor au declarat ca testul grila ii dezavantajeaza, pentru ca -*miza este totul sau nimic**. Daca prin testele clasice puteau obtine ceva puncte chiar pentru jumatate de raspuns, aici ori stiu, ori nu. Cativa dintre ei au asemanat testul grila cu cel de la examenul auto, apreciind ca acesta nu mai are deloc profunzime. O alta nemultumire a viitorilor absolventi de liceu este legata de faptul ca, prin sistemul grila nu se puncteaza decat rezultatul finit, in timp ce prin examinarea clasica, la unele materii, la matematica de pilda, era punctata si rezolvarea problemei pana la un anumit punct, inclusiv cunoasterea unor formule.
Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, a fost in scoala inca de la prima ora, pentru a vedea cum se defasoara testul. Unii elevi i-au spus ca nu sunt foarte multumiti de testul grila si ca ar prefera subiecte mixte. Ministrul Andronescu a argumentat ca aceasta nu este decat o varianta de lucru, care s-ar putea modifica.
Simulare cu mai multe episoade
Simularea de sambata a fost doar prima dintr-o serie de trei-patru, care se vor desfasura pe intreg parcursul anului scolar 2002-2003. -Pana marti vom astepta rezultatele si din celelalte judete, pentru a vedea ce concluzii putem trage, ce a mers, ce nu si ce anume trebuie sa imbunatatim pana la examenul din vara-, a adaugat seful SNEE.
Oricum, Stoica este de parere ca simularea a decurs bine. Ce-i drept, ar fi putut merge si mai bine daca ar fi un numar mai mare de copiatoare in centrele de examen. -Noi am indicat scolilor sa utilizeze un singur copiator. Multiplicarea a durat intre o ora si 30 de minute si doua ore si 15. Acest timp va fi diminuat. Dupa aceea am dorit sa vedem reactia elevilor la tipurile test grila, care se pare ca a fost buna, si, in sfarsit, corectarea pe loc a lucrarilor si aflarea rezultatului pe loc, ceea ce a fost surprinzator pentru elevi, ca au plecat acasa stiind exact cat au rezolvat-, a apreciat Adrian Stoica.
Corectarea va fi efectuata in doar cateva minute
O alta noutate consta in faptul ca supraveghetorii au fost si evaluatori, grila de corectare – o folie transparenta – putand fi aplicata pe foaia de raspuns a elevilor fara a fi un profesor de specialitate.
Elevii au raspuns destul de rapid la unele intrebari, incat dupa o ora si jumatate in marea majoritate a salilor de examen ei au predat lucrarile.
Motivul pentru care s-a realizat o simulare foarte devreme fata de anii trecuti este ca la vara va fi un nou tip de Bacalaureat, atat in ceea ce priveste continutul – programele si manualele scolare sunt diferite, prima generatie de elevi care invata dupa manuale si programe diferite – si, in al doilea rand, datorita deciziei de a utiliza cel putin partial testele grila in examenul de Bacalaureat. -Aceasta actiune implica o anumita metodologie, o anumita organizare si tocmai am vrut sa testam toate aceste lucruri cat mai devreme, in asa fel incat eventualele deficiente tehnice sa poata fi rezolvate in timp-, a conchis seful SNEE.