Home Social Munca -la gri- devine prohibita

Munca -la gri- devine prohibita

DISTRIBUIŢI

Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, a precizat ieri ca ministerul sau are peste 10 milioane de -beneficiari-, din care 6,3 milioane – pensionari, un milion de someri si aproximativ un milion de alocatii pentru copii. -In aceasta situatie, este normal ca absolut toti sa plateasca asigurarile sociale. Exista 4,5 milioane de contracte de munca si 3,75 milioane de conventii civile. Deci, doar cei cu contract de munca platesc asigurari, si – implicit – vor fi si singurii beneficiari. Pe de alta parte, am constatat ca peste 200.000 de conventii civile au fost incheiate numai de la inceputul anului si pana in prezent, categoria de varsta preferata de angajatori pentru acest gen de contracte fiind intre 18 si 35 de ani. Practic, tinerii sunt cei care au de suferit din cauza ca nu pot beneficia de avantajele conferite de asigurarile sociale-, a precizat Marian Sarbu. -Pe de alta parte, cu cat cei care contribuie acum la fondul de asigurari sociale sunt mai numerosi, cu atat viitorii pensionari vor avea un venit mai mare-, a conchis ministrul muncii.

Din cele 3,75 milioane de conventii, cel putin doua milioane reprezinta singura forma de incadrare, implicit, aceste doua milioane de angajati nu vor beneficia de asigurari sociale, nici ei si nici angajatorii neplatind ceva la Fondul asigurarilor. Din aceste motive, MMSS a initiat un proiect de lege, prin care absolut toate conventiile civile de prestari servicii vor deveni contracte individuale de munca. Proiectul de lege respectiv a primit deja avizul Ministerului Finantelor si Marian Sarbu crede ca pana la finele lui octombrie va ajunge si in Parlament.

Ministrul isi asuma raspunderea

Precizam ca sistemul conventiilor civile este reglementat atat prin Codul muncii, cat si prin Codul civil. Conventiile incheiate in baza Codului civil nu vor fi afectate, deoarece nu din fondul de salarii se face plata angajatului. In schimb, toate conventiile civile incheiate in baza Codului muncii se vor transforma in contracte individuale de munca, ceea ce reprezinta o suplimentare de aproximativ doua milioane de platitori de asigurari sociale. Sarbu a estimat, prin colectarea acestor contributii, o crestere a incasarilor la bugetul asigurarilor sociale, astfel incat sa poata fi acoperit deficitul lunar pe care il inregistreaza, de regula, acest fond, situat in jurul a 4.000-5.000 miliarde de lei.

In ce priveste situatia celor care au si contract individual de munca, si conventie, conventia se va transforma in contract individual partial de munca (jumatate de norma sau proportional cu numarul de ore negociat de angajator cu salariat), supus acelorasi reguli ca si contractul de munca de baza. Chestionat in legatura cu pericolul care ii pandeste pe angajatii cu conventie care vor fi dati afara in cazul in care patronul nu doreste sa suplimenteze fondul de salarii, Marian Sarbu a raspuns raspicat ca isi asuma intreaga raspundere pentru ce se va intampla din momentul aparitiei legii respective.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.