
Cheltuielile fiecărui cetățean, se împart în funcție de priorități și de buget, însă unele dintre acestea sunt de neînlocuit, cum sunt alimentele care ne asigură hrana de zi cu zi și care trebuie cumpărărate. Dacă alte articole nu sunt atât de necesare lună de lună, mâncarea și facturile sunt două priorități pe care cetățenii trebuie să le ia în calcul la fiecare zi de salariu. Mâncarea este cel mai important lucru pentru oameni. De aceea, primele cheltuieli ale oricărei familii se duc către achiziția produselor alimentare. Din păcate, atunci când cea mai mare parte a salariului se duce către alimente, înseamnă, în general, că persoanele în cauza nu câștigă foarte bine. Înseamnă că în acea regiune sau țară veniturile sunt destul de scăzute, iar prețurile suficient de piperate. ?ê?£i, din nou din nefericire, românii sunt într-o astfel de situație, disproporția dintre venituri și cheltuieli când vine vorba de strictul necesar vieții de zi cu zi fiind majoră.
Un studiu făcut de Econtext arată cât cheltuiesc pe mâncare cetățenii din fiecare stat european, mai precis, cât la sută din salariul mediu se duce către alimente în fiecare țară din comunitatea europeană. Unde este mai ridicat procentajul din venituri destinat achiziției de alimente, acolo veniturile sunt mai reduse. Pe de altă parte, în țările în care doar o mică parte din venituri este cheltuită pe mâncare, acolo nivelul de trai este cel mai ridicat, acolo veniturile sunt cele mai consistente. Nu înseamnă ca aceștia cumpăra mult mai multă mâncare, coșul alimentar nu este prea diferit de la un stat la altul. Practic, acești cetățeni își permit să-și cumpere alimentele fără să cheltuiască prea mult din salariu.
Așadar, la mâncarea cumpărată de fiecare european, conform studiului Econtext, românii sunt pe primul loc în topul cheltuielilor pentru alimente. Altfel spus, dintre toți europenii, românii sunt nevoiți să dea cea mai mare parte din venituri pe mâncare. Concret, 28,8% din salariul nostru este cheltuit pe alimente! Ceea ce înseamnă o sumă importantă din salariu, aproximativ 100 de euro. Procentual, cel mai puțin cheltuiesc pe mâncare britanicii: 9,1% din salariul mediu, ceea ce corespunde sumei de 310 de euro. În schimb, cea mai mare suma e cheltuită de olandezi, 406 euro, ceea ce înseamnă însă doar 11,6 % din salariu.
Irina Popescu