
În cursul anului trecut, românii țepuiți de diverse firme private pentru plasarea forței de muncă în străinătate au depus la sediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) un număr de 400 de petiții și sesizări. Totodată, telefonic sau la sediul agenției au fost acordate 250 de audiențe. În primele patru luni ale acestui an, ANOFM a primit din partea românilor păcăliți de aceste firme 200 de petiții și sesizări, fiind acordate totodată și 70 de audiențe. Potrivit ANOFM, multe reclamații provin de la lucrătorii români din Cipru și din Marea Britanie, dar și din Spania, Cehia, Polonia, Italia.
„Unii agenți de ocupare a forței de muncă, în schimbul achitării unor sume semnificative cu titlu de comision de mediere, au intermediat angajarea cetățenilor români în străinătate, în baza unor oferte de muncă false sau fără a deține astfel oferte din partea unor angajatori străini, încălcând astfel dispozițiile Legii nr. 156/2000 republicată, privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate.
Cetățenii români au semnalat fie nefinalizarea medierii, în sensul că, după achitarea comisionului de mediere, nu au mai primit nicio înștiințare în vederea plecării la locul de muncă, fie condiționarea obținerii unui loc de muncă în străinătate de plata unor noi comisioane în contul unor terțe persoane sau agenții de ocupare din statul de destinație, care i-au plasat la diverși angajatori. În multe cazuri au fost abandonați în statul de destinație, neputând contacta persoana care le-a fost indicată în România“, au precizat pentru „Curentul“ reprezentanții ANOFM. De asemenea, reclamațiile vizează condițiile de muncă și de cazare și nivelul de salarizare, net inferioare celor prezentate în România.
În Marea Britanie, pe fondul sistemului restrictiv de acces pe piața muncii stabilit de autoritățile britanice pentru lucrătorii români, cauzele care stau la baza problemelor, accentuate în ultimii ani, întâmpinate de români, prezintă specificitate față de celelalte state. „Problemele cetățenilor români au fost generate în special de modul eronat de prezentare a ofertei din străinătate de către agenții de ocupare a forței de muncă din România, în privința condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru a fi admiși de angajatorii englezi, tipului activităților ce urmează a fi desfășurate – în general, plasările s-au făcut în domeniul îngrijirii personale, hotelier/restaurante, contrar așteptărilor cetățenilor români, care vizau posturi de recepționer sau posturi administrative. Totodată, timpul de așteptare în Marea Britanie până la obținerea unui loc de muncă a fost 4-5 săptămâni, și nu 1-2 săptămâni, cum li se comunica în țară“, au exemplificat reprezentanții ANOFM. Românii angajați în domeniul agriculturii în Marea Britanie au reclamat condiții improprii de cazare oferite de fermierii britanici, inexistența unui număr determinat de ore plătite săptămânal și lipsa siguranței continuării raporturilor de muncă timp de 6 luni, conform reglementărilor SAWS.