Home Social Muzeul Brukenthal e pe avarii, după ce Ministerul Culturii a tăiat drastic...

Muzeul Brukenthal e pe avarii, după ce Ministerul Culturii a tăiat drastic bugetul instituției

DISTRIBUIŢI

Mai multe sedii ale Muzeului Brukenthal din Sibiu, între care și parterul Palatului Brukenthal, au fost închise, centralele termice au fost oprite, iar în birouri funcționează doar un bec, după ce Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul instituției, suma fiind de nouă ori mai mică decât necesarul.
Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a afirmat, luni, într-o conferință de presă, că unitatea a luat „măsuri extreme“ în încercarea de a face economii la buget, având în vedere că Ministerul Culturii a redus cu 22 la sută bugetul instituției pentru anul în curs, reducerea intrând în vigoare încă din luna martie.
„Finanțarea pe martie 2013, suma oferită, a fost de 21.000 de lei, bunuri și servicii. Asta a ajuns pentru curent, pentru că am mai avut noi ceva bani. Factura la curent a fost mai mare decât finanțarea. Ce ne facem, că mai este factura la gaz, care e bezmetică, 70.000 de lei? Mai e factura la pază, 54.000 de lei, apă, canal, curățenie în muzeu, salubrizarea și toate celelalte“, a declarat Sabin Luca.
Potrivit acestuia, suma primită este „de nouă ori mai mică decât necesarul lunar al muzeului“.
„Ni se spune că a scăzut cu 22 la sută subvenția, dar nimeni nu cred că a băgat de seamă creșterea de cost a energiei electrice, a gazului metan de anul acesta. În birourile Muzeului Național Brukenthal va funcționa câte un singur bec. Gazul s-a tăiat. De patru zile s-au oprit centralele, chiar dacă legea are niște reglementări, ca trei zile consecutiv să fie o temperatură anume, înainte de a le opri. Noi nu avem ce face pentru că deja suntem cu o gaură de plată de 150.000 de lei restanțe. Vă dați seama când vine factura de luna trecută, când a funcționat gazul…“, a spus Sabin Luca.
Potrivit acestuia, în încercarea de a face economie, a fost închis tot parterul Palatului Brukenthal, cu expozițiile pe care le găzduiește. De asemenea, s-a închis expoziția „Tezaur“ din incinta Muzeului de Istorie.
„Dar pentru că măsurile acestea nu sunt îndeajuns, oricum vă dați seama că e o economie minusculă, se închide Muzeul de Istorie a Farmaciei, total, cel de Trofee de vânătoare, total. În toate celelalte sedii, șeful de secție și muzeograful de serviciu au obligația să umble prin expoziții tot timpul și, acolo unde nu este vizitator în sală, să stingă lumina. Măsurile au început de vineri și trebuie să dau dreptate colegilor: ne simțim ca la priveghi în muzeu: e frig, e întuneric, dar poate că ne-am atins visurile…“, a afirmat managerul Muzeului Național Brukenthal.
Potrivit lui Luca, în anul 2012, Muzeul de istorie a farmaciei a fost vizitat de 11.468 de persoane, iar Muzeul trofeelor de vânătoare de 11.158 de persoane.
Sabin Luca a făcut un apel la comunitate pentru a veni în sprijinul funcționării muzeului.
„Vă mai rugăm un alt lucru. Nu să ni se dea bani nemeritați. Nu vrem să cerșim, dar vă rugăm să ne sprijiniți. Dacă cineva vrea să ofere un cadou, avem 500 de produse personalizate. Să cumpere de la noi. Asta ne ajută foarte mult. Rulând produsele, vin bani ca venituri proprii și reușim să plătim facturile. Rugăm să se cumpere cărți și materialele promoționale. Dacă se poate, ar fi cel mai mare sprijin pe care ni-l poate acorda comunitatea“, a spus Luca.
În plus, directorul Muzeului Național Brukenthal a făcut un apel la societățile de furnizare a gazului și energiei electrice pentru eșalonarea datoriilor până în vară, când vor exista încasări mai mari și vor putea fi plătite facturile restante.

Rudi Vania

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.