Deși ieri a luat sfârșit avertizarea meteo emisa vineri, de intensificare a vântului, ninsoare și precipitații în cantități însemnate, aceste fenomene vor continua sa afecteze, local, mai multe regiuni din România, și în următoarele trei zile.
La munte, este de așteptat să vină ninsori consistente, iar frigul va pune treptat stăpânire pe întreaga țară. Sunt deja zone din tara unde stratul de zăpadă a depășit 15 centimetri – în județul Gorj, spre exemplu. În Semenic, stratul de zăpadă depășește deja 20 de centimetri. În pasul Tihuta, din Bistrița-Năsăud, șoferii au de furcă cu viscolul, iar meteorologii avertizează că vremea proastă va pune stăpânire și pe Timiș.
Nu este de neglijat nici vântul, care va bate cu putere în regiunile muntoase, ajungând până la viteze de 90 de kilometri la ora, și se va face simțit, deși ceva mai calm, în Câmpia de Vest, Moldova și Dobrogea.
În sud și est, vremea va fi frumoasa și însorită, însă spre seară vor începe să cadă precipitații și pe alocuri lapoviță. De astăzi, temperaturile scad accentuat, pe măsură ce își face simțită prezența un ciclon mediteranean. Acesta va aduce cu sine nori și precipitații, inclusiv în Bucuresti, și de marți se așteaptă lapoviță în Capitală.
De miercuri, frigul va pune stăpânire pe întreaga țară, fiind așteptate precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, și, pe alocuri, ninsoare și viscol. Temperaturile vor ajunge aproape de normalul acestei perioade: maxime cuprinse intre zero și 10 grade și minime de la minus 10 grade în depresiuni pana la 1 grad în Câmpia de Sud.
Pe majoritatea drumurilor naționale, județene și comunale din județul Maramureș se circulă în condiții de iarnă, iar pe unele porțiuni de drum vizibilitatea este redusă din cauza perdelelor de ceață.
Trafic în condiții de iarnă în nord
Purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, Dan Bucă, a informat, ieri, că ninge viscolit în Pasul Prislop, iar vizibilitatea în trafic este redusă sub 100 de metri din cauza ceții.
Pe carosabil mai este este zăpadă frământată și pe DN 18 în Pasul Gutâi, pe DN 19 pe Dealul Huta Certeze, pe DN 17C pe Dealul ?ê?£tefăniței.
Drumarii au acționat cu 27 de utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil și au împrăștiat 230 de tone de material antiderapant.
?ê?£i pe drumurile județene DJ 184, DJ 109F și DJ 185 de pe traseul Baia Sprie-Bârsana s-a intervenit cu lama pentru a curăța zăpada depusă și s-a dat cu material antiderapant. Carosabilul acestor drumuri este curat, dar umed.
Stratul de zăpadă măsoară pe acostament între 40 și 50 de centimetri, iar pe câmp între 20 și 25 de centimetri.
Geo Ioanid