Home Social Ne-nglodam in datorii, dar avem credibilitate!

Ne-nglodam in datorii, dar avem credibilitate!

DISTRIBUIŢI

Ieri, la pranz, obligatiunile municipale emise de Primaria Capitalei au fost tranzactionate in 37 de secunde. Prin urmare, cel tarziu astazi, dupa cum a anuntat primarul general, Adriean Videanu, banii aferenti euroobligatiunilor vor intra in contul bancii ABN AMRO, consultant, alaturi de JP Morgan, al primariei in aceasta tranzactie.


Desi emisiunea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) a fost de 500 milioane de euro, vor intra efectiv in buzunarul primariei doar 491 milioane de euro. Aceasta deoarece a existat si un discount la obligatiuni, dar si comisionul de 2,250 milioane de euro pe care l-au cerut cei doi consultanti. La termenul scadent, adica in 2015, ar trebui rascumparate obligatiunile, cu tot cu dobanda de 4,125% pe an.

Peste 10 ani vor fi emise noi euroobligatiuni

Adriean Videanu este insa de parere ca peste 10 ani ar trebui emise noi euroobligatiuni, din care sa fie platite cele emise acum, mai ales ca, prin dobanda mica obtinuta de Primaria Capitalei, -am dovedit ca municipalitatea este credibila pe pietele internationale-.

Cert este ca banii obtinuti pe obligatiunile municipale nu vor ajunge pentru toate proiectele pe care Adriean Videanu si le-a propus a le realiza in urmatorii trei ani. Din calculele specialistilor a reiesit ca pentru toate proiectele aflate in mapa lui Videanu ar fi nevoie de 2,8 miliarde de euro. O parte din acesti bani au venit de la BERD, o alta parte, 475 milioane de euro, urmeaza sa vina curand de la BEI. Mai exista si finantare de la bugetul PMB. Dar tot nu ajung. Prin urmare, din cele 491 milioane de euro, primaria va demara, pana la sfarsitul acestui an, lucrarile la pasajul suprateran de la Basarab, la parcarile subterane de la Gara de Nord si Piata Obor si va reabilita si moderniza strazile. Tot din banii obtinuti pe obligatiunile municipale va fi refacut Centrul Istoric al Bucurestiului si se vor infiinta noi parcari. Cam asa s-a laudat Videanu. Insa, atunci cand a fost intrebat de unde va avea bani primaria, peste 10 ani, sa rascumpere obligatiunile, la cele 500 milioane de euro adaugandu-se si dobanda fixa de 4,125% pe an, primarul general a incercat sa ne convinga de faptul ca Romania cu siguranta va trece, cel tarziu in 2012, la moneda euro, prin urmare bucurestenii vor plati taxele si impozitele locale in euro.

In septembrie, o noua emisiune, dar in lei

In final insa Videanu a devenit mai realist: -Daca voi mai fi eu primar in 2015, desi nu cred, as emite noi obligatiuni, cu o valoare mai mare, pentru ca Bucurestiul are credibilitate pe aceasta piata mai mare decat Moscova, Praga sau Varsovia, iar din banii obtinuti le-as achita pe cele scadente in 2015 si mi-ar ramane bani pentru alte proiecte. Vreau sa va spun ca asa se intampla peste tot in lumea civilizata. New York are obligatiuni de 140 miliarde de dolari-. In urma imprumuturilor de pe piata internationala, bugetul Primariei Capitalei s-a indatorat destul de mult, un varf urmand sa se inregistreze in cursul anului 2006, cand gradul de indatorare va fi de 14,4%. Videanu nu este ingrijorat de acest fapt. El a gasit imediat solutia: o emisiune de obligatiuni municipale, in lei, care va fi lansata in septembrie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.