Home Social Necunoscutele proiectului SIMIN

Necunoscutele proiectului SIMIN

DISTRIBUIŢI

-Curentul- a semnalat de mai multe ori in decursul anului trecut despre neconcordantele proiectului SIMIN – Sistemul Meteorologic Integrat National, de care va beneficia Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si a carui finantarea este garantata de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. Prin HG nr. 1037/29.12.1999, Guvernul Isarescu desemneaza firma americana -Lockheed Martin Overseas Corporation- ca unica sursa pentru realizarea proiectului SIMIN. Prin acest act normativ, Executivul a garantat in numele statului roman un credit de 55 milioane de dolari, la care se vor mai adauga dobanzile, comisioanele, spezele bancare aferente, care pot depasi jumatate din suma.

Excursie de placere sau in interes de serviciu?

In urma cu cateva saptamani, o delegatie formata din sapte persoane, dintre care cinci de la INMH, un reprezentant al Ministerului Finantelor si directorul economic al MAPM s-au deplasat peste Ocean la invitatia firmei americane, pentru a vedea care este realitatea despre proiectul SIMIN. Dar si acum la reintoarcerea delegatiei in tara, multe aspecte legate de acest contract raman necunoscute, cel putin pentru presa. Potrivit actului normativ, prin intermediul proiectului SIMIN se va dota INMH cu cinci radare Doppler in banda -S-, a carui raza de acoperire este de aproximativ 400 km. La ora actuala, nici un stat european nu dispune de asemenea radare, deoarece utilizeaza sisteme meteorologice cu radare Doppler in banda -C-, a caror raza de acoperire este de circa 150 km. In prezent, Romania dispune deja de doua asemenea radare.

Ioana Marinel, actualul director al INMH, a declarat ca in noiembrie 2000 a fost semnat contractul cu firma americana pentru furnizarea proiectului SIMIN, care stipuleaza ca banii care vor fi returnati in 20 de ani, cu o dobanda anuala de 6,5%. Implementarea proiectului va dura 30 de luni. Lockheed Martin si Citibank vor asigura finantarea proiectului pe baza garantiilor oferite de Exim Bank. In schimb, directorul INMH afirma ca nu stie ori nu vrea sa spuna care este pretul unui radar Doppler in banda -S-, dar echipamentele proiectului SIMIN -se vor fabrica unele SUS, altele in China, unele in Anglia, alte in Finlanda-.

Semne de intrebare

Cei care s-au aflat la conducerea INMH si a MAPPM, Ion Sandu si respectiv Romica Tomescu, au sustinut ca Lockheed Martin este singura firma din lume care realizeaza o retea meteorologica integrata. Acest argument este fals, pentru ca mai exista in lume furnizori renumiti pentru asemenea echipamente, cum ar fi -Entreprise Electronics Corporation-, -Gematronik- sau -Ericsson-, dar nici nu s-a vrut sa se auda de ei, mai ales ca preturile acestora sunt mult mai mici decat cele practicate de firma americana.

Actuala conducerea a INMH si cea a MAPM sunt decise sa implementeze proiectul mostenit de la cei dinaintea lor, fara sa tina cont de o serie de necunoscute. Nu s-a facut licitatie si nici nu s-a efectuat o analiza comparativa de oferta asa cum prevede legea. Dupa perioada postgarantie a radarelor, service-ul va fi asigurat tot de firma americana, contra cost, si se va ridica la aproximativ 100.000 de dolari anual pentru fiecare aparat. Marii furnizori din lume de radare Doppler in banda -S- realizeaza asemenea echipamente la cel putin jumatate din pretul perceput de Lockheed Martin si chiar obtin credite mai avantajoase decat cel care se deruleaza in prezent. Cine are interesul ca Romania sa plateasca mai mult pentru achizitionarea de radare? Ne dau oare banii afara din casa?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.