Home Social Nicolaescu lasa bolnavii de cancer fara tratament si asistenta medicala specializata

Nicolaescu lasa bolnavii de cancer fara tratament si asistenta medicala specializata

DISTRIBUIŢI

Potrivit Ordinului nr. 1044 din 31 august 2006 al ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, mai multe specialitati medicale urmeaza sa fie acaparate de unele similare. Printre ele se numara si domeniul oncologiei, ordinul respectiv starnind deja proteste in randul medicilor oncologi, care urmeaza sa devina medici internisti. Acestia sunt nemultumiti de faptul ca -se distruge un sistem de pregatire profesionala in specialitate cu traditie-. In schimb, decizia ministrului de resort, conform reprezentantilor Colegiului Medicilor din Romania, pune in pericol prescrierea si asigurarea unui tratament corespunzator pentru cei peste 360.000 de bolnavi de cancer.

-Vom discuta la finele acestei saptamani cu reprezentantii medicilor oncologi nemultumirile lor, iar concluziile le vom transmite ministrului sanatatii pentru a corecta ordinul. In cazul in care nu se va intampla acest lucru, nu putem face nimic contra unei decizii politice, insa vom arata opiniei publice care sunt bubele sistemului si de ce nu era nevoie de o astfel de restructurare-, a precizat Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Miza: gestionarea fondurilor

Presedintele CMR a mai afirmat cu privire la ordinul care aproba nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala ca -este o masura excesiva de aliniere la o modalitate europeana care nu se aplica in majoritatea tarilor-.

-Problema cea mai grava este cea a retelei de oncologie. Domnul Nicolaescu sustine ca in tarile membre UE nu exista medici oncologi, e adevarat ca in foarte putine nu exista, insa miza la noi este alta: gestionarea fondurilor pentru programele destinate bolnavilor din aceasta specialitate. In fiecare jumatate de an apare un nou tratament care sa salveze un mic procent din acesti bolnavi, insa banii sunt putini si nu poate fi asigurat-, este de parere Cinteza. Cei drept, si in Ordinul nr. 1044/2006 se mentioneaza ca noile reglementari din sistemul sanitar au fost luate ca urmare a necesitatii de -aliniere la normele Uniunii Europene-.

Cadrele medicale din aceasta specialitate medicala acuza ca se distruge un sistem de pregatire profesionala in specialitate, cu traditie, si a singurei retele din sistemul sanitar romanesc de profesionisti capabili prin pregatirea lor sa asigure managementul bolnavului de cancer, de la diagnostic si pana la scoatere din evidenta a lui.

Doctori nemultumiti de noile reglementari

Medicii oncologi protesteaza fata de ordinul lui Nicolaescu de a desfiinta specialitatea oncologica deoarece considera decizia drept una nejustificata in conditiile in care, in Romania, exista la ora actuala peste 360.000 de bolnavi de cancer care necesita supraveghere medicala specializata.

-Medicii oncologi, intr-un demers comun cu cel al pacientilor pe care ii ingrijesc, considera ca, dintr-un exces de zel al adaptarii tuturor normelor (nomenclatoarelor) la cele UE, vom aparea in mod absurd si penibil mai inapoiati decat suntem de fapt, deoarece Romania are deja ceea ce 23 de tari europene au, ceea ce toate tarile europene vor avea in decurs de cateva luni si ceea ce Statele Unite ale Americii au din anul 1965, respectiv oncologia medicala-, se arata intr-un comunicat remis, ieri, de Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania.

Oncologii, obligati sa sustina o noua specializare

O mare parte din zecile de mii de doctori oncologi din sistemul medical romanesc vor trebui sa sustina o noua specializare dupa asimilarea oncologiei de catre specialitatea de medicina interna deoarece doar -medicii specialisti si primari (…) isi pastreaza drepturile castigate care decurg din titlu si gradul profesional dobandit. Acestia au acces cu prioritate la formarea in specialitatea de asimilare, ca a doua specialitate, fara concurs de rezidentiat-.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca nu se schimba decat titulatura, iar reteaua de oncologie va functiona in continuare, la fel si programul national de cancer, care va beneficia anul viitor de o majorare a bugetului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.