Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), a anuntat, ieri, ca noul Program national de diabet zaharat, care are la baza un nou cadru legislativ in vederea aplicarii descentralizarii si aproprierea lui de cetatean, va intra in vigoare de la 1 octombrie a.c. Printre noutatile aduse de acesta se numara eliberarea retetelor pentru antidiabetice orale, de catre medicii de familie, pe o perioada de 90 de zile, in loc de 60 de zile, cum se intampla in prezent, dar si intocmirea registrului national pentru diabet zaharat.
-Programul reprezinta inca un pas al reformei din Sanatate. El a fost gandit pe acelasi concept de intarire a partii de preventie si control si de crestere a rolului medicului de familie in acest domeniu. De fapt, pentru implementarea programului, vom dota cabinetele medicilor de familie atat cu materiale sanitare, cat si cu un program informatic special. Totodata, acestia vor primi si finantare suplimentara pentru serviciile pe care le vor realiza in program-, a precizat Nicolaescu. El a completat ca -voi fi nemilos cu orice abatere si nu voi tolera umilirea bolnavilor de diabet si a oricarui pacient, in general. Vom sanctiona drastic orice disfunctie in sistem-.
Dubla monitorizare a bolnavilor
Pe langa eliberarea antidiabeticelor orale in orice farmacie cu circuit deschis, care are contract cu casele de asigurari de sanatate, masura luata pentru a solutiona problema cozilor care se formau lunar la farmaciile din cadrul centrelor de diabet, noul program prevede ca retetele pentru tratament sa fie prescrise de medicul de familie pe baza scrisorii medicale transmise prin intermediul bolnavului de medicul diabetolog. In plus, terapia medicamentoasa va fi acordata pe o perioada de 90 de zile, existand fondurile necesare pentru realizarea acestui lucru.
-Noul mod de prescriere a retetelor este in avantajul pacientilor, intrucat foarte multi dintre acestia locuiesc in zone in care nu sunt cabinete de specialitate. Astfel, din doua in doua luni, ei sunt obligati sa se deplaseze pe distante mari, pana in orasele cu centre de diabet pentru a obtine reteta si tratamentul. Prin noul program, bolnavii de diabet vor beneficia de dubla monitorizare, atat din partea diabetologului, cat si a medicului de familie, cel din urma avand obligatia de a-l trimite la specialist ori de cate ori va fi nevoie sa i se modifice schema de tratament-, a declarat ministrul de resort.
Testare gratuita lunara a glicemiei
Diabeticii vor beneficia, de la 1 octombrie 2006, si de o testare gratuita, lunara, a glicemiei, in cadrul cabinetului medicului de familie. In prezent, aceasta se efectueaza o data la doua luni. Totodata, ei vor beneficia gratuit si de doua controale anuale la medicul diabetolog.
Pentru a implementa noile prevederi, oficialii Ministerului Sanatatii Publice sustin ca vor plati mediciilor de familie serviciile pe care le vor presta, insa acestia sunt obligati sa efectueze raportari lunare catre diabetologi cu privire la numele pacientilor carora le-au eliberat retete. In ceea ce priveste dotarea cabinetelor medicilor de familie cu aparate si materiale pentru diabetul zaharat, conform lui Nicolaescu, pana la 31 octombrie, acestea vor fi livrate. Pana acum, MSP a achizitionat cu sase milioane de lei circa 10.000 de glucometre si tot atatea seturi a cate 600 de teste fiecare, urmand ca sa fie achizitionate altele contra sumei de trei milioane de lei.
Continua controalele in farmacii
Ministrul sanatatii a mai adresat, ieri, in cadrul unei videoconferinte cu reprezentantii autoritatilor sanitare si admnistrative din teritoriu, rugamintea de a continua controalele in farmacii pentru verificarea plafoanelor acestora si mai ales pentru felul cum au fost impartite, dar si de a aplica sanctiuni pentru orice neregula constatata, chiar si in cazul onorarii retetelor compensate si gratuite.
In ceea ce priveste fondurile alocate de autoritatile sanitare pentru eliberarea antidiabeticelor pana la finele anului in curs, acestea se cifreaza la 400 miliarde de lei vechi. -Exista fonduri suficiente pentru a asigura medicamentele compensate si gratuite atat pentru diabetici, cat si pentru celelalte boli-, este de parere Nicolaescu.