Pe 29 septembrie 2017, între orele 19.00 – 23.00, publicul vizitator este invitat la sediul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, pentru a participa la o activitate ce se desfăşoară la nivel european: Noaptea Cercetătorilor Europeni.
Cercetătorii invită publicul să pășească în universul științific la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2017. Evenimentele vor avea loc vineri, 29 septembrie 2017, în aproximativ 300 de orașe europene.
În România, centrele orașelor Alba Iulia, Arad, Bârlad, Bacău, Brașov, București, Constanța, Cugir, Deva, Hunedoara, Galați, Oradea, Ploiești, Sibiu, Suceava, Tulcea și Zalău vor fi transformate în laboratoare de știință unde vor avea loc experimente inedite, prezentări interactive, activități educative pentru copii, concursuri și multe alte activități care vor îmbina știința cu învățarea distractivă.
Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanțate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020, acțiunile Marie Sklodowska – Curie (MSCA) și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Ne propunem să organizăm două tipuri de activităţi la observatorul astronomic din Bârlad:
1. O incursiune în domeniul cercetării ştiinţifice al astronomiei. Publicul vizitator va avea ocazia să afle mai multe informaţii despre modul în care se determină poziţiile de asteroizi, sau comete cu ajutorul telescopului principal, sau cum se pot observa supernovele („moartea” stelelor mai mari decât Soarele)
2. A doua parte a întâlnirii va fi practic intercalată cu primul tip de activitate, iar cei prezenţi vor avea ocazia să observe în timp real imagini captate de telescopul principal. În acelaşi timp o să organizăm şi observaţii astronomice cu ajutorul telescoapelor pentru public. O să observam Luna, planeta Saturn, dar şi alte obiecte vizibile în perioada aceasta.
Intrarea va fi liberă!
Alte detalii pe Website-ul: www.noapteacercetatorilor.eu
Dumitru Ciprian Vîntdevară,
Muzeograf Planetariu și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonator Astroclubului „Perseus” Bârlad