Home Social Noaptea Muzeelor a scos din casă mii de bucureșteni

Noaptea Muzeelor a scos din casă mii de bucureșteni

DISTRIBUIŢI

Mii de bucureșteni, majoritatea tineri, au trecut pragul muzeelor din Capitală, în noaptea dintre 14 și 15 mai, cu prilejul celei de-a șaptea ediții a Nopții Muzeelor, iubitorii de cultură „insomniaci“ fiind prezenți pentru a se bucura de diversitatea expozițiilor, ca și de spectacole de muzică, dans, teatru ori film.
Printre cele mai cautate lăcașe de artă s-a dovedit a fi Muzeul Național de Artă al României (MNAR) care a continuat și în acest an, cu ocazia Nopții Muzeelor, instituirea unui dialog între artele plastice și alte domenii artistice, programul acestei ediții fiind organizat în parteneriat cu Green Hours.
Pe lângă posibilitatea vizitării Galeriei de Artă Europeană și a Galeriei Naționale, publicul prezent în număr mare la MNAR s-a putut bucura atât de programe ambientale, cât și de concertele unor trupe care au adunat publicul din toate colțurile Capitalei.
„După primele două ore, peste 1.000 de persoane au vizitat muzeul. Ca de obicei este unul dintre cele mai importante evenimente ale anului și profităm de «curtea de onoare», avem muzică de jazz“, a declarat, sâmbătă noaptea, directorul general al MNAR, Roxana Theodorescu. „În orice caz, până la închidere vom avea nu mai puțin de 4.500 – 5.000 de vizitatori, tineri și foarte tineri“, a completat directorul MNAR. De asemenea, la Muzeul Municipiului București publicul a trecut pragul expoziției permanente, ca și al expozițiilor de pictură Nicolae Delaport, Gheorghe Vânătoru. De asemenea, numeroși vizitatori au fost prezenți la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu“ și pe aleile Palatului Voievodal Curtea Veche.
O întâlnire cu istoria a prilejuit și în acest an Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), sub genericul „Historia viva – Columna lui Traian“, organizatorii prezentând proiecții ale reconstituirilor 3D ale Forului lui Traian de la Roma și Forului de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza. Ghidaje speciale pentru copii au pornit de la copia Columnei lui Traian și un atelier pedagogic. În acest context a fost prezentat și documentarul „Coroana României“, realizat de Studiourile Sahia în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național Cotroceni.
Insomniacii prezenți în sălile acestui muzeu s-au putut întâlni și cu istoria recentă vizitând, în Holul Mare al instituției, expoziția „‘70/‘80. Tinerețea noastră“. În cadrul acestei expoziții temporare, organizate în parteneriat cu Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității, au fost susținute o serie de ghidaje, însoțite de proiecții de filme și conferințe pe teme asociate.
„Începând cu ora 20,30, fluxul s-a intensificat. La ora 19,00 am avut și un concert al Fanfarei MAI, care a fost urmărit de circa 1.000 de persoane, care au venit special să asculte această orchestră“, a declarat directorul general al MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, precizând că expoziția Tezaur a fost vizitată în flux continuu.
El a estimat că până la ora 22,00 trecuseră pragul muzeului peste 7.500 de persone, iar la ora închiderii, numărul de vizitatori ajunsese la aproximativ 10.000 – 12.000, de patru ori mai mulți față de ediția precedentă.
„Sigur, anul trecut a fost ploaie și frig, dar tot au fost 3.000 de vizitatori“, a spus directorul MNIR. În Piața „George Enescu“, Muzeul Labirint (Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și Muzeul Național al Țăranului Român) a invitat la redescoperirea farmecului „Muzeelor de la șosea“, într-un labirint muzeal stradal prin care vizitatorii au călătorit și au redescoperit rânduiala vieții a două universuri conexe.
Cei care s-au încumetat a parcurge acest traseu muzeal stradal, unic, de la două muzee distincte ca patrimoniu, au avut astfel ocazia să descopere, în cadrul unei expoziții temporare, personalitățile care au schimbat destinele celor două instituții. Pentru prima dată în istoria evenimentului, Muzeul Bellu a participat la această manifestare cu evenimentul „O noapte în Grădina cu suflete a baronului Bellu“, în cadrul căruia au fost organizate expoziții de pictură, fotografie, un recital de muzică clasică și, nu în ultimul rând, un… pelerinaj la mormintele artiștilor din Cimitirul Bellu. Noaptea Muzeelor a debutat în Franța în 1999, iar din 2005 s-a extins în toată Europa, în anul 2011 evenimentul fiind sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din 40 de țări europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.