Home Social Noi acreditam, noi monitorizam

Noi acreditam, noi monitorizam

DISTRIBUIŢI

Prin Ordinul nr. 3057/16.01.2002, privind monitorizarea speciala a institutiilor de invatamant superior particular acreditate, Ministerul Educatiei si Cercetarii incearca sa dispuna in totalitate de puterea de a lua decizii in ce priveste viitorul celor opt universitati particulare, acreditate prin ordonantele de urgenta nr. 128-135/18.10.2001.

Dar nici in acest ordin – ca de altfel nici in ordonantele de anul trecut – nu se regaseste mentionat, ca factor de control si decizie, Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica, chiar daca se specifica faptul ca Ordinul 3057/16.01.2002 actioneaza in conformitate si cu prevederile Legii 88/1993, privind evaluarea si acreditarea institutiilor de invatamant superior. In aceasta lege este prevazut foarte clar rolul CNEAA, ca organism de control, evaluare si decizie – aflat in subordinea Parlamentului – in ce priveste universitatile.

Guvernul, -palaria- universitatilor favorizate

Ca si in toamna, cand a acreditat cu de la sine putere opt universitati particulare – care erau deja propuse de CNEAA pentru a putea organiza examen de licenta -, Guvernul cauta sa evite controlul si deciziile Parlamentului in legatura cu universitatile particulare apropiate PSD. Articolul 1 din Ordinul 3057/16.01.2002 spune ca -se monitorizeaza pe o perioada de trei ani universitari, incepand cu anul universitar 2001-2002, institutiile de invatamant superior, persoane juridice de drept privat, infiintate prin ordonantele de urgenta ale Guvernului nr. 128-135/18.10.2001, denumite in continuare institutii de invatamant superior particular acreditate-.

Fata de ordonantele respective, in ordinul din ianuarie apare o precizare; in articolul 3 al ordonantelor respective, se mentiona ca -institutia prevazuta la articolul 1 este special monitorizata, pe o perioada de trei ani, perioada in care are dreptul de a organiza examene de finalizare a studiilor-. Nefiind precizat ca monitorizarea se va intinde pe trei ani universitari, se putea intelege ca este vorba doar de o perioada calendaristica, respectiv pana la 31 decembrie 2004. Or, dupa cum se stie, anul 2004 este an electoral si, prin formularea ambigua din cele opt ordonante, s-ar fi putut ajunge – dupa schimbarea componentei Guvernului si a Parlamentului – ca alte universitati sa fie favorizate, in functie de -preferintele- politice ale noului Executiv.

Asa ca prin specificarea -ani universitari-, cele opt universitati particulare pot sta linistite; daca se are in vedere ca anul universitar se termina in vara, ele pot conta pe sprijinul actualului Guvern pentru acreditarea lor definitiva.

Si, bineinteles, si Guvernul s-a asigurat de obedienta acestora, mai ales ca in multe randuri presa a semnalat legaturi (de ordin didactic…) intre parlamentarii si guvernantii PSD si cele opt universitati particulare acreditate nu prin lege, dupa cum ar fi fost normal, ci prin ordonanta de urgenta.

Un ordin care consfinteste… provizoratul!

-Cele opt ordonante de acreditare sunt provizorii. Ele nu au trecut de Parlament-, ne-a precizat presedintele CNEAA, prof. dr. Ioan Mihailescu, mentionandu-ne totodata ca a luat cunostinta de prezentul ordin o data cu ziaristii, vineri, 18 ianuarie. -Au fost si situatii in care concluziile controalelor efectuate de CNEAA nu au corespuns cu cele ale MEC-, a mai adaugat Mihailescu. Reamintim ca Executivul a dispus, in toamna anului trecut, prin doua hotarari de Guvern, intrarea in lichidare a 14 universitati particulare, carora le-au urmat – la scurt timp – ordonantele de acreditare ale celorlalte opt.

Controalele in urma carora MEC a propus respectivele acte normative au fost mult mai sumare decat cele efectuate de catre CNEAA; in timp ce Comisia MEC, formata din doar doua persoane, -epuiza- controlul unei universitati in doar cateva ore, echipa CNEAA, formata din sapte-noua persoane, controla timp de doua zile situatia administrativa, financiar-contabila si didactica a unei universitati. Dar ministerul a avut castig de cauza, si – desi nu avea suficiente date pentru a se putea pronunta in cazul unor universitati nou-infiintate – a luat masuri dure, propunand direct lichidarea lor, fara a lasa nici o sansa unora dintre ele.

Pe de alta parte, desi in textul Ordinului 3057/16.01.2002 este folosita sintagma -in conformitate cu prevederile Legii 88/1993…-, MEC se prevaleaza doar de articolul 23 al respectivei legi, in care se stipuleaza – evaziv – ca -… si alte autoritati publice abilitate prin lege efectueaza controale ori de cate ori se considera necesar (…). In situatia in care se constata neindeplinirea conditiilor prevazute in prezenta lege, se aplica dispozitiile alin. (5)-, respectiv intrarea in proces de lichidare a facultatii, colegiului sau specializarii care nu indeplineste conditiile de acreditare.

Imixtiunea Guvernului in lumea universitara devine din ce in ce mai fatisa, Executivul incercand sa-si impuna propriile norme in detrimentul unui organism parlamentar, cum este CNEAA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.