Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca acorda, incepand din trimestrul al IV-lea al anului 2002 si in anul 2003, credite din bugetul asigurarilor pentru somaj cu dobanda de 25% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. Creditele se acorda in judetele care inregistreaza anual o rata a somajului mai mare decat rata medie a somajului la nivel national. Aceste judete sunt urmatoarele: Ialomita, Neamt, Vaslui, Hunedoara, Buzau, Galati, Prahova, Valcea, Botosani, Caras-Severin, Tulcea, Bistrita-Nasaud, Mehedinti, Alba, Covasna, Brasov, Braila, Iasi, Calarasi, Dambovita, Bacau, Cluj, Gorj, Constanta si Olt. In celelalte 17 judete, care inregistreaza constant o rata a somajului mai mica sau egala cu rata medie a somajului la nivel national, creditele vor fi acordate, in continuare, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a BNR.
Dobanda de referinta a BNR se calculeaza in fiecare luna, in luna octombrie fiind de 23,8%, astfel: 50% din dobanda de referinta pe luna octombrie este 11,9%; 25% din dobanda de referinta pe luna octombrie este 5,95%.
Pana la 30 septembrie 2002, ANOFM a creditat intreprinderile mici si mijlocii pentru crearea de noi locuri de munca, dintre care jumatate pentru someri, cu suma de 483,65 miliarde de lei, astfel fiind incadrate in munca 6.487 de persoane.
Totodata, a fost modificat cuantumul lunar al subventiei acordate pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca din randul somerilor, pentru executarea de lucrari de interes pentru comunitatile locale. Astfel, pentru persoanele angajate in perioada 1 aprilie-31 octombrie 2002, subventia este de 70% din salariul minim brut pe tara. Pana la 30 septembrie 2002, prin masura activa de ocupare temporara a fortei de munca in lucrari publice de interes comunitar, au fost incadrate 11.245 de persoane, din care 7.940 de persoane in servicii de refacerea si intretinerea infrastructurii si 3.305 persoane in servicii sociale de interes social.
Acordarea dreptului la indemnizatia de somaj a fost extinsa si pentru militarii angajati pe baza de contract, carora le inceteaza contractul de munca la expirarea duratei pentru care au fost angajati.
O alta modificare urmareste reglementarea unitara a platii unor drepturi acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj. Daca pana acum, plata acestor drepturi se facea doar prin mandat postal, in functie de optiunea beneficiarilor, de-acum se va putea face si in cont curent sau pe card, pentru urmatoarele drepturi: indemnizatiile de somaj; sumele pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prevazute in Legea nr. 76/2002; sumele reprezentand venituri de completare, prevazute de OUG nr. 170/2001, privind atenuarea impactului social ca urmare a procesului de reorganizare a sectorului productiei de aparare; alte drepturi care se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane