In sedinta din 7 mai, membrii Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare au analizat 50 de noi dosare depuse de institutii de invatamant superior de stat si particulare in vederea autorizarii de noi specializari si la care comisiile de profil au efectuat vizitele legale.
Cu acest prilej, a fost discutata si propunerea de autorizare a trei specializari ce apartin Fundatiei Universitare -Sapientia- din Cluj-Napoca. In urma analizei efectuate in teritoriu de catre comisiile de specialitate, s-a propus autorizarea provizorie a specializarilor: Economia si gestiunea produselor agroalimentare, Contabilitate si informatica si gestiune si Economie si sociologie rurala, care functioneaza la filiala din Miercurea Ciuc a amintitei fundatii.
In cadrul aceleiasi sedinte au fost discutate si aprobate 51 de rapoarte de evaluare academica privind specializarile pentru care s-a finalizat procesul de evaluare academica la nivelul CNEAA.
In urma analizei rapoartelor prezentate spre validare, Consiliul a propus acreditarea urmatoarelor specializari: Universitatea -Politehnica- din Bucuresti – Inginerie matematica, Informatizarea si conducerea proceselor energetice, Controlul calitatii si metrologie (Colegiu); Universitatea -Politehnica- din Timisoara – Tehnica medicala (Colegiu), Ingineria transporturilor; Universitatea Tehnica -Gh. Asachi- din Iasi – Masini hidraulice si penumatice; Universitatea Tehnica din Petrosani – Constructii miniere; Universitatea -Petrol-Gaze- din Ploiesti – Ingineria si protectia mediului in industria chimica si petrochimica; Universitatea din Oradea – Horticultura; Universitatea de Vest -Vasile Goldis- din Arad – Istorie – Limba si literatura engleza, Institutori – Muzica, Institutori – Desen; Universitatea -Al.I. Cuza- din Iasi – Filologie clasica; Universitatea -Emanuel- din Oradea – Teologie baptista – Muzica religioasa; Academia Fortelor Terestre -N. Balcescu- din Sibiu – Managementul organizatiei; Academia Fortelor Aeriene -H. Coanda- din Brasov – Managementul organizatiei; Universitatea -Dunarea de Jos- din Galati – Administratie publica; Universitatea -G. Baritiu- – Ed. fizica si sport.
Consiliul a propus pentru autorizare provizorie: Universitatea din Oradea – Fizica tehnologica, Informatica aplicata (Colegiu); Universitatea din Bacau – Biologie – Geografie: Universitatea -Politehnica- din Timisoara – Inginerie medicala; Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara -Ion Ionescu de la Brad- din Iasi – Piscicultura; Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca – Inginerie veterinara in procesarea carnii si a laptelui (Colegiu), Biotehnologii in medicina veterinara, Piscicultura, Silvicultura; Universitatea -Aurel Vlaicu- din Arad – Institutori – O limba straina; Universitatea -G. Bacovia- din Bacau – Informatica economica, Universitatea -Emanuel- din Oradea – Pedagogie muzicala; Universitatea -L. Blaga- din Sbiu – Comunicare si relatii publice; Universitatea -Babes-Bolyai- din Cluj-Napoca – Comunicare si relatii publice, Administratie si protectie; Fundatia Universitara -Anghel- Dr.-Turnu Severin – Kinetoterapie.
Nu au fost autorizate sa functioneze: Fundatia de Invatamant -Denis- din Bistrita – Limba romana – Etnologie; Universitatea -Stefan cel Mare si Sfant- din Focsani – Administratie publica; Universitatea -C. Brancusi- din Tg. Jiu – Drept (Slatina), Cadastru (Colegiu); Univesitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti – Animale de agrement; Fundatia Universitara -Europa- din Bucuresti – Kinetoterapie; Universitatea -Romano-Germana- din Sibiu – Arhitectura; Universitatea -Argessis- din Pitesti – Drept; Universitatea de Vest -V. Goldis- din Arad – Psihologie, Biologie; Universitatea -Europa Ecor- U.S. din Bucuresti – Psihosociologie; Universitatea Crestina -D. Cantemir- din Bucuresti – Topografie, cadastru funciar si organizarea teritoriului (Colegiu, Sibiu); Universitatea din Oradea – Matematica aplicata, Biofizica.
Datorita existentei unor disfunctii in Legea nr. 88 din 1993 republicata, referitoare la criteriile minime pe care trebuie sa le indeplineasca o institutie de invatamant superior care doreste sa fie autorizata sa functioneze, membri CNEAA considera ca este imperios necesara discutarea in regim de urgenta la comisiile de invatamant ale celor doua Camere ale Parlamentului a noului proiect de lege care a fost inaintat, pentru a se diminua cererile de autorizare ce risca sa produca o adevarata inflatie de institutii care ofera invatamant superior.
Urmatoarea sedinta a CNEAA va avea loc luni, 28 mai 2001.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane