In cadrul sedintei de ieri, membrii Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica au validat propunerile de autorizare provizorie pentru anumite specializari: Universitatea din Craiova – Turism Servicii (cu schimbarea denumirii in Economia comertului, turismului si serviciilor), Universitatea -Sapientia- din Cluj-Napoca – Automatica si informatica industriala, Mecatronica si Calculatoare de la Targu Mures, Universitatea -Lucian Blaga- din Sibiu – Cosmetica medicala (colegiu), Universitatea Independenta -Titu Maiorescu- din Bucuresti – Tehnica dentara (colegiu).
Totodata, au fost validate si propunerile de acreditare pentru specializari de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – Inginerie urbana, constructia si gestiunea localitatilor, Universitatea Tehnica -Gheorghe Asachi- din Iasi – Amenajari pentru protectia apei si solului, precum si de la Academia de Studii Economice din Bucuresti – Economie matematica.
Nu au fost validate specializari de la Universitatea -Negru Voda- din Curtea de Arges – Ingineria prelucrarii lemnului, Fundatia -ERGOROM 79- – Universitatea Alexandru Ghica din Alexandria – Drept, Universitatea -Gaudeamus- din Constanta – Drept, Universitatea -Portile de Fier- Drobeta-Turnu Severin – Drept, Universitatea -Pro-Humanitas- din Bucuresti – Drept (organizata la Suceava), Universitatea Banatului din Timisoara – Drept si Contabilitate si informatica de gestiune (ambele specializari organizate la Caransebes).
O alta problema dezbatuta in sedinta de ieri a fost verificarea modului de indeplinire a standardelor de autorizare provizorie in cazul a 12 institutii de invatamant superior propuse spre acreditare, in urma cu un an, Ministerului Educatiei si Cercetarii. Pana la aceasta ora nu s-a luat nici o decizie privind acreditarea institutiilor respective si pentru ca s-ar putea ca unele din ele sa nu mai corespunda evaluarii de acum un an.
Ministerul Educatiei si Cercetarii va propune Executivului, saptamana viitoare, reducerea la mai putin de jumatate a numarului specializarilor academice. Actualmente, in invatamantul superior, exista 600 de specializari. Noul nomenclator va cuprinde doar 250 de specializari. Un motiv este si acela ca multe specializari academice aveau denumiri diferite, dar, in fond, reprezentau acelasi lucru. De exemplu, viitorii jurnalisti erau pregatiti atat in cadrul specializarii Jurnalism, cat si la Jurnalistica si la Ziaristica.
Totodata, specializarile academice vor fi grupate pe domenii de activitate (de exemplu, Stiinte socio-umane), toate fiind puse de acord cu cele care functioneaza pe plan mondial.
Noile prevederi vor fi promovate printr-o hotarare de Guvern. Universitatile vor avea la dispozitie doua luni din momentul adoptarii hotararii de Guvern, pentru a-si corela, din mers, specializarile pe care le au cu cele din noul nomenclator. In plus, de la aparitia in -Monitorul Oficial- a hotararii, toate autorizatiile provizorii de functionare si toate acreditarile vor fi facute doar pe baza noului nomenclator.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane