
Un copil de doar patru zile a fost uitat pur și simplu de o asistentă de la Maternitatea „Bucur“ într-un aparat special pentru fototerapie la care sunt supuși nou-născuții care fac icter. Bebelușul a fost transportat la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din București cu arsuri profunde, de contact, pe 20% din suprafața corpului, starea lui fiind extrem de gravă. „Are arsuri pe extremitatea cefalică, respectiv pe cap și pe gåt, pe måna și piciorul stång și pe partea laterală stångă a toracelui“, a declarat medicul Georgiana Constantinescu de la Clinica de Chirurgie Plastică și Arși a Spitalului „Grigore Alexandrescu“. Doctorii sunt rezervați în privința stării băiețelului nou-născut, urmånd ca astăzi să se stabilească „conduita chirurgicală“. Profesor dr. Alexandru Ciocålteu, managerul Spitalului „Sfåntul Ioan“, care are în subordine maternitatea „Bucur“, unde s-a născut bebelușul, susține că ancheta va stabili dacă era nesecar să fie supus fototerapiei și că acest caz de neglijență se va solda cu cel puțin desfacerea unui contract de muncă. Profesorul a solicitat note explicative de la toate persoanele de serviciu din noaptea respectivă, urmånd ca azi să fie finalizată ancheta. În plus, dr. Ciocålteu a precizat că cei care fac investigații în cazul bebelușului vor stabili dacă există recomandarea ca nou-născutul să fie supus fototerapiei, întrucåt nu în toate cazurile de acest gen este nevoie. În opinia profesorului Ciocålteu, cazul de la Maternitatea „Bucur“ este unul de neglijență, care se va solda „cu cel puțin o desfacere de contract de muncă“, managerul referindu-se la asistenta care avea în observație bebelușul, însă include și medicul de gardă. „Din cåte am fost informat, bebelușul a fost lăsat prea mult pe o parte în acest aparat, se pare că nu a fost respectată procedura standard, bebelușul nu a fost supravegheat.
În mod normal, o ședință de fototerapie nu poate depăși mai mult de 16 ore pe zi, iar bebelușul trebuie întors din două în două ore. Este vorba de o greșeală umană, nu aparatul este de vină. Aparatura este nouă, sofisticată și nu se putea întåmpla astfel decåt dacă nu a fost îngrijit cum se cuvine.
E vorba de o greșeală extrem de gravă“, a declarat profesorul. Părinții copilului sunt deciși să dea în judecată cadrele medicale pentru neglijență și spun că vor depune plångere la Ordinul Asistenților Medicali și la Colegiul Medicilor București.