Home Social Noua Lege a somajului consfiinteste saracia

Noua Lege a somajului consfiinteste saracia

DISTRIBUIŢI

Indiferent de suma cu care au cotizat la Fondul de somaj, persoanele fara loc de munca vor primi, de la 1 martie 2002, o alocatie unica pentru somaj, reprezentand 75% din salariul minim pe economie, acordata diferentiat, in functie de vechime, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu. Potrivit ministrului muncii, valoarea acestui ajutor de somaj va fi de 1.312.500 de lei, in conditiile cresterii, de la aceeasi data, a salariului minim pe economie la 1.750.000 de lei. Ajutorul va fi acordat timp de sase luni persoanelor cu mai putin de cinci ani vechime, noua luni pentru cele cu vechime intre cinci si zece ani si timp de un an pentru persoanele care au peste zece ani vechime in munca.

Ministrul muncii a precizat ca au fost multe situatii in care un somer a refuzat un loc de munca pe motiv ca salariul care i se oferea era mai mic decat ajutorul de somaj. In acest context, el a dezvaluit ca a avut o perioada in viata cand a fost platit cu salariul minim pe economie de la vremea respectiva.

-Decizia ca alocatia de somaj in Romania sa fie mai mica decat salariul minim pe economie ne-o asumam in totalitate. Aceasta decizie concorda cu prevederile Uniunii Europene (UE) in domeniu, 80% din tarile UE avand un cuantum unic al ajutorului de somaj-, a mai spus Marian Sarbu. Si bine face ca-si asuma decizia respectiva… Pentru a clarifica totusi situatia din UE, precizam – de exemplu – ca Germania nu se numara printre cele -80% din tarile UE care au cuantum unic pentru ajutorul de somaj-, suma variind in functie de salariul mediu avut intr-o anume perioada. Nici in Statele Unite nu exista un asemenea plafon. Ca de obicei, guvernantii folosesc doar -unele- exemple. Si nu pe cele mai elocvente… In aceeasi nota de subiectivitate, Marian Sarbu nu a luat in seama nici intrebarea despre un posibil blocaj al platii pensiilor in 2003.

Totusi, masurile active de combatere a somajului, propuse de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, compenseaza cat de cat actiunile nepopulare pe care ministrul muncii le pune pe seama prevederilor UE. Potrivit secretarului de stat Ioan Cindrea, presedintele ANOFM, pentru incadrarea in munca sunt stimulati atat somerii, cat si angajatorii. Astfel, conform noii Legi a somajului 76/2002, persoanele care primesc indemnizatia de somaj si care se incadreaza inainte de expirarea termenului de acordare a acesteia vor primi in plus o suma lunara neimpozabila in cuantum de 30% din indemnizatia primita in luna anterioara.

In cazul angajatorilor, cei care accepta sa incadreze persoane in varsta de peste 45 de ani sau unici intretinatori de familie vor primi, timp de 12 luni, o subventie egala cu salariul minim brut pe tara, cu obligatia mentinerii persoanelor incadrate cel putin doi ani. De asemenea, sunt stimulati angajatorii care incadreaza absolventi de invatamant, prin acordarea – timp de 12 luni, pentru fiecare angajat – a unei subventii egale cu salariul minim brut pe tara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.