Ultima forma a viitorului Cod al muncii (cea pe care -Curentul- o prezinta in serial, in pagina saptamanala de legislatie) a iritat la culme sindicatele, care sustin ca modificarile finale aduse – unilateral – de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale nu au avut girul partenerilor sociali. Astfel, sustin sindicatele, s-a ajuns la o forma contrara celei convenite in comun. Ca atare, confederatiile sindicale au amenintat, ieri, cu reluarea protestelor.
-Au fost modificate substantial 18 articole, noul Cod al muncii fiind in totala contradictie cu cele stabilite prin negociere si asumate de guvern prin semnarea acelui act cu partenerii sociali-, a declarat, luni, Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical.
Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, a catalogat noua forma a proiectului drept -un act normativ despotic, care instaureaza un capitalism salbatic-, cu efecte negative pentru salariati.
In forma modificata de guvern, Codul muncii permite patronilor sa incheie contracte temporare de munca – contrar politicii declarate a Ministerului Muncii – si nu include reglementari privind cazurile in care incetarea contractului individual de munca intervine in cazul condamnarii penale a angajatului si a nulitatii convenite de comun acord intre parti.
De asemenea, ar fi eliminate daunele morale in cazul concedierii ilegale, hotararea instantei privind repunerea in drepturi a angajatului nemafiind obligatorie. Sindicatele mai contesta modificarea articolelor care reglementeaza drepturile si protectia salariatilor. -Mai mult, Codul incurajeaza incheierea contractului de munca pe perioada determinata, lasand posibilitatea incheierii unui sir mai lung de astfel de contracte. Conducerea ministerului se mandrea recent cu reducerea numarului unor astfel de contracte, considerate – in mod ipocrit – paguboase pentru bugetul de stat-, a precizat Costin.