Conform noului Regulament de organizare a examenului, toate scolile vor primi o lista cu locurile libere existente la licee, fiecare specializare avand cate un cod. Elevii si parintii lor vor studia aceste liste, iar dupa examenul de Capacitate, elevii, ajutati de parinti si de catre diriginti, vor completa fisele respective, in functie de optiunile fiecaruia. Elevii cu medii intre 9 si 10 pot scrie in fise 15 optiuni, urmand ca pentru ceilalti numarul optiunilor sa creasca.
In urmatoarea etapa, directorii scolilor generale au un rol foarte important, deoarece ei vor verifica daca mediile au fost scrise corect si daca ele corespund cu realitatea, apoi vor duce fisele la Centrul de inscriere, unde informatiile vor fi introduse in calculator.
-Din informatiile pe care le avem pana acum, ar fi optim ca fiecare Centru de inscriere sa nu aiba mai mult de patru sute de elevi pentru ca acesta sa functioneze in conditii corespunzatoare-, a adaugat secretarul de stat.
Dupa ce datele au fost introduse in calculator, fisele vor fi scoase pe suport de hartie si pe discheta. Directorul va da spre verificare fisele dirigintilor, elevilor si parintilor care vor semna in cazul in care nu este nici o greseala. Daca un elev observa ca mediile inscrise in fisa nu corespund cu mediile sale, anunta directorul si se face corectura necesara.
In momentul in care totul a fost verificat, directorul va duce discheta la Centrul Judetean de Admitere, unde toate datele vor fi introduse in calculator. Elevii vor astepta apoi zilele de repartitie, primele doua pentru cei cu medii intre 9 si 10, si cate doua pentru celelalte medii. Dupa prima zi de repartitie, elevii cu medii intre 9 si 10 vor afla la scoala generala unde au fost repartizati.
-In cazul in care exista vreo problema, un elev nu se regaseste sau descopera ca media sa nu este corecta, este timp suficient pentru realizarea corecturilor necesare-, a adaugat Molan.
Daca exista mai multi elevi cu aceeasi medie, vor intra primii trei, urmand ca acestia sa fie alesi in functie de media de la
Capacitate, de media din clasele V – VIII, media de la Limba romana si apoi de la Matematica, de la examenul de capacitate.
In ceea ce priveste liceele vocationale, militare si bilingve, elevii vor sustine examen la probele de aptitudini inaintea repartizarii, iar cei care au luat examenul vor fi scosi din calculator. Cei care opteaza pentru scolile profesionale, vor primi repartitia doar pentru scoala, urmand ca, in functie de medii, scoala respectiva sa-i distribuie pe meserii. Examenul pentru scolile de ucenici va avea loc dupa terminarea celui de admitere in liceu.
Elevii din provincie, care doresc sa urmeze un liceu din Capitala, se vor inscrie la Centrul pentru primirea fiselor elevilor din provincie, care le va introduce datele in calculator, alaturi de elevii din Bucuresti.
-Este nevoie ca la Centrul de inscriere sa lucreze oameni seriosi, fie secretare, fie profesori de informatica, urmand ca acestia sa fie platiti pentru orele suplimentare efectuate-, a mai spus secretarul de stat.
Elevii care nu vor lua examenul de capacitate vor urma acelasi procedeu de completare a fiselor, putand sa opteze doar pentru scoli profesionale. Pentru elevii care au ramas corigenti, MEC va organiza o sesiune de examene inainte de examenul de capacitate.
-Acest sistem este protejat, nu poate fi subiectiv, infuentat si poate fi controlat. La Centrul judetean de admitere vor functiona doua sisteme pentru a fi acoperiti in cazul in care pica unul dintre ele, iar marele avantaj este ca se evita aglomerarile de anul trecut de la licee si aglomerarile de persoane pe un singur loc-, a conchis Molan.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane