Un studiu dat publicității ieri arată că în România 84% din angajații din industria medicală declară că plăcerea de a lucra, îi face să uite de faptul că au un salariu mic. Însă când la salariile mici se mai adaugă expunerea permanentă la infecții și la posibile violențe din partea unora dintre aparținătorii pacienților, riscul ca pentru orice greșeală la serviciu să se trezească la pușcărie, malpraxisul în România nefiind tratat civil ca în țările civilizate, ci penal ca în Rusia și managerul numit politic atunci emigrarea medicilor și a asistenților este inevitabilă.
Ieri ziarul Curentul v-a prezentat cazul managerului de la Spitalul din Călărași care dispune discreționar ce medic poate realiza gărzi plătite. Cum medicului specialist în medicină internă, Iosef Emil-Octavian i s-a refuzat dreptul de a efectua gărzi pe linia de gardă de medicină internă, fiind preferați medici de alte specialități adiacente, acesta a anunțat pe Facebook că va emigra în Belgia. Așa e când pui politic director de spital un fost șef de patiserie. Vorbim de spitalul unde nu există niciun medic oncolog iar bolnavii de cancer din Călărași sunt obligați să parcurgă 140 km dus-întors până la Oltenița unde există o singură doctoriță specialistă. Asta până când va cădea și ea epuizată sau va emigra. Însă îmbuibaților din ministerul Sănătății, nici că le pasă!
Situația prezentată este generalizată în România, în minister, la casele de sănătate, spitale și direcții de sănătate publică managerii sunt numiți politic iar deciziile pe care le iau nu sunt în beneficiul pacienților și al personalului sanitar, ci al camarilei de partid.
Urmăriți de la minutul 11.00 dialogul dintre medicul Iosef și ministrul Sănătății care pur și simplu îl reduce la tăcere.