În ultimele două zile, inundațiile au afectat 85 de localități din județele Alba, Bacău, Botoșani, Brăila, Cluj, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea. Cel mai afectat este județul Bacău, cu 28 localități inundate. Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că „avem o persoană decedată în Vrancea și una dispărută în Bacău, iar totalul începând cu 23 iunie ajunge astfel la cinci persoane decedate și cea din urmă dispărută“.
Acesta a adăugat că, în total, au fost evacuați 503 localnici – 290 în județul Botoșani, 100 în județul Brăila, 57 în Neamț, 30 în Harghita, 25 în județul Bacău și unul în Vrancea. Inundațiile au afectat 660 de gospodării, 740 de locuințe, patru drumuri naționale, zece drumuri județene și 26 de drumuri comunale, 2.107 hectare de pășuni, 3.140 de hectare de păduri și 790 de hectare de teren arabil. În județul Suceava, pentru mai multe ore, aproximativ 460 de localnici din comuna suceveană Boroaia au rămas izolați după ce un drum comunal s-a surpat din cauza alunecărilor de teren. O femeie din comuna suceveană Todirești a fost dată dispărută după ce aceasta a plecat, sâmbătă după-amiază, să-și aducă vitele de la păscut, ultima oară fiind văzută în lunca râului Soloneț. Pe de altă parte, căutarea trupului tânărului clujean Gabriel Ionuț Petre, dispărut de aproape o săptămână în zona Morlaca, după ce mașina în care se afla împreună cu alte două persoane a fost luată de o viitură, a fost extinsă și în județul Bihor, ținând cont de cursul râului Crișul Repede. Prefectura Dolj a decis, ieri, ca traficul autoturismelor prin PTF Bechet să fie restricționat după ce apele Dunării au inundat pista de îmbarcare a autovehiculelor. „Ca urmare a creșterii cotelor apelor Dunării, începând de duminică (n.r. ieri) tranzitarea autoturismelor cu masă maximă autorizată sub 3,5 tone este restricționată prin PTF Bechet. Pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și autotrenuri, tranzitarea prin PTF Bechet se desfășoară în condiții normale“, a precizat Prefectura Dolj.
Nord-estul țării, în continuare sub avertizări meteorologice și hidrologice
Prognozele meteorologice și hidrologice pentru următoarele zile țin autoritățile locale în alertă. Astfel, o nouă avertizare de ploi și inundații va fi emisă în această dimineață, la ora 9.00, pentru județe din nord-estul țării, atenționări care vor fi actualizate pe parcursul a trei zile. Potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, „trebuie să acorde o atenție deosebită cantităților de precipitații sunt Maramureș, Suceava, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Harghita, Neamț, Iași, Covasna, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău. Cantități de precipitații sunt de 20-40 litri/metru pătrat care, dacă suprafața solului ar fi uscată, nu ar crea nicio problemă, dar având în vedere că întreaga cantitate de apă se scurge, în aceste trei zile vom emite și vom actualiza pentru această regiune o atenționare pentru zonele în care se depășesc 20-20 litri/metru pătrat. De joi încolo această regiune va scăpa de ploi“. La rândul său, directorul Institutului Național de Hidrologie (INH), Petre Stanciu, a declarat că este instituit cod roșu pe Oltul superior, pe râul Negru și pe Homoroade și cod roșu pe Prut, sectorul Doroftiana-Rădăuți Prut. Potrivit acestuia, astăzi și mâine, debitul Dunării va atinge un maxim 13.000-13.200 metri cubi/secundă: „Vor fi probleme mai deosebite în zona Brăila, Galați și către Deltă, pentru că prognoza indică debite de peste 16.000 metri cubi/secundă la Galați și sectorul aval de Galați“.