Home Social Nu sunt bani pentru repararea aparatelor medicale

Nu sunt bani pentru repararea aparatelor medicale

DISTRIBUIŢI

Intretinerea aparaturii medicale, deloc ieftina, continua sa preocupe autoritatile sanitare, care nu au gasit inca o forma de finantare. In momentul achizitionarii aparturii nu au fost luate in calcul intretinerea si repararea, motiv pentru care o parte din aparate zac nefolosite in clinicile din intreaga tara.

Fonduri, tot din asigurarile de sanatate

-Protocolul semnat intre Ministerul Sanatatii si Familiei si centrele judetene de aparatura medicala, prin care se prevede asistarea punerii in functiune a aparaturii medicale, transferului documentatiei de lucru, transferului pachetului de instruire (atat a personalului medical, cat si a celui nemedical), asigura controlul asupra calitatii acestora, ca si indeplinirea prevederilor din contractul incheiat cu firmele furnizoare-, precizeaza un comunicat al Ministerului Sanatatii si Familiei.

In urma cu trei luni, reprezentantii ministerului au avut o intalnire cu toti furnizorii de echipament medical, in cadrul careia s-a discutat posibilitatea incheierii unui contract la nivel national. Contractul ar aduce preturi mai mici pe unitatea de echipament depanata si un pachet de servicii coerent, negociat unitar pentru toate unitatile.

Urmeaza ca in doua saptamani sa se convoace o alta intalnire cu toti furnizorii, unde se va dezbate propunerea ca o parte din banii virati spitalelor de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa fie dedicati asigurarii service-ului aparaturii medicale.

Liberalizarea accesului la echipamente

Un al doilea aspect urmarit in discutiile cu firmele furnizoare este acela al liberalizarii accesului la echipamente, deoarece este inacceptabila pozitia foarte restrictionata, de tip monopol, dintre furnizorul de echipament si cel care face depanarea. Service-ul aparaturii medicale trebuie sa fie liberalizat. Fiecare firma in parte trebuie sa instruiasca personal, altul decat personalul propriu, care sa presteze un astfel de serviciu si care sa fie specializat pe diverse tipuri de aparaturi. In momentul in care aceste aparate ies din garantie, beneficiarul trebuie sa detina caietul de service, codurile de acces si de depanare etc.

-Suntem in curs de reanalizare a avizelor de functionare ale unitatilor de service, iar celor care au un parc de masini mai vechi (datand din anii *92, *93, *94 si *95 ) li se cere sa aiba un set minimal de piese pentru service. Aceasta inseamna sa faca o descriere foarte clara a situatiei tehnice, pentru ca beneficiarul sa poata lua o decizie corecta in ceea ce priveste soarta aparaturii-, precizeaza comunicatul Ministerului Sanatatii.

Calitatea actului medical depinde in foarte mare masura de modul in care este intretinuta aparatura. Astfel, prin incheierea unui contract la nivel national se doreste dedicarea de suma (acest lucru presupunand o plata dedicata asupra unei activitati care nu este accidentala, ci este de intretinere). Prin dedicarea de suma, plata se poate face intr-un orizont de timp previzibil, definit prin contract. Pretul prestatiei este influentat de doua elemente importante: pretul pieselor de schimb si timpul in care se face plata.

In contextul dat, au fost achizitionate doua echipamente de tip ELTEX, care fac parte din proiectul pilot pentru reabilitarea echipamentelor de tip ELTEX-400. Aparatele sunt cu doua posturi (grafie si scopie), adica dintre cele cerute pe piata. Conform informatiilor detinute de MSF, la ora actuala sunt peste 350 de echipamente ELTEX pe piata, pentru a caror reabilitare nu se vor mai cheltui bani cu dezmembrarea, asamblarea, transportul, modernizarea facandu-se la locul in care sunt instalate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.