Home Social Numai Dumnezeu nu poate fi monitorizat

Numai Dumnezeu nu poate fi monitorizat

DISTRIBUIŢI

Prof. dr. ing. Gheorghe Marmureanu, director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, afirma – referindu-se la cutremurele din ultimii ani – ca -reprezinta o activitate seismica normala. Dar avem o aparatura deosebita, cu care putem monitoriza orice. Ca si americanii, putem afirma ca suntem in stare sa monitorizam tot pe lumea asta, mai putin pe Dumnezeu…-.

Exemplul ales de Marmureanu, chiar daca iese din -tiparele- fizicii pamantului, se doreste unul foarte optimist: -Daca un urs se plimba prin Vladivostock, avem deja semnal, aici in tara-, afirma directorul general al INCDFP.

La baza acestei afirmatii sta o necesitate dovedita in alte tari, cu risc seismic ridicat, in care au fost instalate Sisteme de Avertizare Seismica: Japonia are un asemenea sistem din 1982, SUA – din 1985, Mexic – din 1991, Taiwan – din 1995.

Sistemul de Avertizare Seismica poate salva multe vieti

In cazul seismelor produse in zona Vrancea, acest sistem poate avertiza utilizatorii din Bucuresti cu 20-25 de secunde inainte de sosirea undei distrugatoare a cutremurului si cu 30-35 de secunde – pe utilizatorii din Cernavoda. Aceste localitati nu sunt considerate intamplator de referinta, ci din cauza ca un cutremur devastator ar putea afecta instalatiile nucleare existente in cele doua orase. -Unitatea de la Cernavoda, care este unul dintre cele mai complexe obiective tehnice din Romania, contine 84 de tone de uraniu in reactorul sau. La o bomba atomica, exista doar 24 de kilograme. De aici, si importanta sigurantei acestei centrale, dar si a responsabilitatii INCDFP…-, a precizat Marmureanu.

Instalatiile industriale sunt cele mai periculoase

SAS se adreseaza nu atat factorului uman, cat posibilitatii automate de interblocare a sistemelor periculoase (instalatii de gaze, instalatii chimice, instalatii sub tensiune – in cazul obiectivelor vulnerabile la incendii etc.), precum si activarii mijloacelor de salvare prin pornirea grupurilor electrogene la spitale, aeroporturi, institutii guvernamentale, banci. Este bine cunoscut faptul ca, in cutremurul devastator din 1977, multe pierderi materiale si de vieti omenesti au fost provocate de incendiile declansate de instalatii electrice si acumularile de gaze.

Factorul uman – periculos pe timp de cutremur

SAS poate deveni un sistem periculos daca se adreseaza direct populatiei. Multe dintre victimele cutremurului produs acum un sfert de secol au fost surprinse pe scari sau in timp ce incercau – sub o forma sau alta – sa paraseasca imobilul. Cum a fost si cazul marelui actor Toma Caragiu… De aceea, SAS este util numai in cazul instalatiilor industriale periculoase. Un sistem generalizat de informare a populatiei ar putea crea o panica mult mai periculoasa decat cutremurul propriu-zis.

Romania – impanzita de statii de control

In Romania exista, in momentul de fata, peste 80 de localitati in care exista puncte de control al activitatii seismice, care transmit informatiile in patru mari observatoare seismologice, aflate la: Cheia – in statiunea Muntele Rosu, observator dotat cu aparatura de peste 500 miliarde de lei, primita de la o baza militara americana (…), in judetul Vrancea – in localitatea Vrancioaia, situata chiar in zona epicentrala, in judetul Timisoara – in statiunea Buzias, si ultimul – in judetul Iasi, si care va intra in functiune in ultima decada a lunii iulie, el monitorizand activitatea seismica din zona Bucovina.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.