Home Social Numarul copiilor abandonati in spitale – egal cu cel de acum 30...

Numarul copiilor abandonati in spitale – egal cu cel de acum 30 de ani

DISTRIBUIŢI

Aproximativ 4.000 de nou-nascuti sunt abandonati in fiecare an in maternitatile din Romania, iar alti aproximativ 5.000, in spitalele de pediatrie. Principala cauza a abandonului o constituie lipsa educatiei, intrucat 42% din mamele tinere care isi parasesc copiii sunt nescolarizate si traiesc la limita saraciei. Acestea sunt rezultatele ultimului raport UNICEF referitor la situatia abandonului in Romania, insa autoritatile romane sustin ca marja de eroare este foarte mare.

Cifrele prezentate in raportul UNICEF indica faptul ca numarul copiilor abandonati in spitalele de pediatrie din Romania este echivalent cu cel inregistrat in urma cu 30 de ani. De asemenea, potrivit expertilor care au facut cercetarile, numarul nou-nascutilor parasiti in maternitati a ajuns la aproximativ 4.000, atat in 2003, cat si in 2004, adica 2% din totalul nou-nascutilor in acea perioada in Romania. Pe langa lipsa educatiei, o alta cauza care favorizeaza abandonul o reprezinta faptul ca familiile tinerelor care nasc nu le mai primesc acasa si refuza sa le sprijine pentru a-si putea creste copilul. Tot din raportul UNICEF mai reiese ca mai mult de jumatate din institutiile medicale nu aplica ordinele legale care le obliga sa angajeze un asistent social si nici nu inregistreaza copilul pe lista unui medic de familie.

Situatia dezastruoasa prezentata in raportul UNICEF a readus deja in discutie problema copiilor institutionalizati, care a facut inconjurul lumii ani la rand.

Datele prezentate in raport nu pot fi considerate reale

Potrivit secretarului de stat de la Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA), Theodora Bertzi, -scandalul a fost deja, pentru ca acest raport a fost invocat si de Comisia Helsinki a Congresului american. Atunci cand noi am fost audiati pentru adoptii, a fost invocat acest raport-, numai ca datele nu pot fi considerate reale din mai multe motive. -Esantionul nu este reprezentativ. Au fost 12 judete care nu au fost precizate si nu apar in studiu. Nu stim pe ce criterii au fost alese aceste judete, pentru ca diferentele sunt mari: unele sunt cu populatie mare si saraca, altele sunt mai bine dezvoltate si atunci nu stim care au fost judetele, dar cercetarea a fost extrapolata la nivel national-, a mai explicat Theodora Bertzi. Apoi, potrivit aceleiasi surse, au fost numarati de doua ori o parte din copii, o data in maternitate si o data in pediatrie, unde au fost transferati pentru ca erau bolnavi. De asemenea, datele pe care le detin autoritatile romane referitoare la copiii parasiti in anii 2003 si 2004 sunt mult mai mici decat cele care au reiesit din raport. Astfel, dintr-un total de 4.614 minori abandonati in 2004, s-au inregistrat doar 2.804 in maternitati, fata de 4.000, cat apar in raportul UNICEF, iar in spitalele de pediatrie au fost 1.810, comparativ cu 5.000, notati de aceiasi sursa. De asemenea, potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), in anul 2003 a fost semnalat un numar de 5.130 copii parasiti atat in maternitati, cat si in spitalele de pediatrie.

Numarul de abandonuri a scazut in 2005

Situatia abandonurilor in Romania, prezentata de UNICEF, nu poate fi considerata reala, fapt confirmat si de cifrele inregistrate anul trecut de ANPDC. Astfel, in primele noua luni ale anului 2005, s-au primit de la directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului 2.017 sesizari de copii parasiti in unitatile sanitare. Daca consideram ca real faptul ca, in perioada la care fac referire expertii UNICEF, mai mult de jumatate din institutiile medicale nu aplicau ordinele legale care le obliga sa angajeze un asistent social, astazi, potrivit Ministerului Sanatatii, aproximativ 80% din spitalele din Romania respecta prevederile legale. De asemenea, la nivel national exista chiar un plan pentru prevenirea parasirii copilului in maternitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.