Home Social Numarul doctorilor trebuie stabilit de directorul spitalului

Numarul doctorilor trebuie stabilit de directorul spitalului

DISTRIBUIŢI

Numarul medicilor dintr-un spital trebuie stabilit de directorul unitatii sanitare respective – singurul care cunoaste eficienta fiecarei sectii – si, in nici un caz, de oameni din Ministerul Sanatatii, in baza unor normative -ireale-, a declarat Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

In Romania, un medic de spital trebuie sa acopere 1.382 de locuitori, iar un generalist 1.227 de locuitori. Comparativ cu tarile europene, numarul medicilor de spital este prea mic raportat la populatie, afirma Cinteza, care a aratat ca, in Elvetia, unui doctor de spital ii revin 703 locuitori, in Germania – 604 locuitori, in Belgia – 637 locuitori, in Portugalia – 444 locuitori, iar in Slovacia – 491 locuitori. Paradoxul romanesc consta in faptul ca, desi per total numarul medicilor din spital (16.313) este aproape egal cu cel din Belgia (16.020), mai mare decat cel din Elvetia (10.113), Cehia (8141), Bulgaria (9796) si mult mai mic decat cel din Germania (135.824) sau Rusia (284.326), totusi exista zone cu numar exagerat de mare de specialisti, iar altele cu numar insuficient.

Potrivit lui Cinteza, -Romania este tara cu putini medici, inegal distribuiti-, iar normativele emise de Ministerul Sanatatii si Familiei nu vor rezolva deficitul si nici excedentul din anumite zone. El a a adaugat ca o tara saraca trebuie sa dezvolte sistemul de ambulator, care aproape ca nu exista in Romania, pentru ca singurele dotari ale respectivelor cabinete sunt facute din banii medicilor.

MSF a decis redistribuirea medicilor care activeaza, in prezent, in unitati sanitare cu un numar mic de paturi, spre cele care au nevoie de personal suplimentar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.